Hereford sonnipörssi
Tammikuu 18, 2018, 18:17 *
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Tervetuloa käyttämään Hereford sonnipörssiä!
 
   Etusivu   Ohjeet Haku Kirjaudu Rekisteröidy  
Sivuja: [1]
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Siitossonnien kintut  (Luettu 3396 kertaa)
Joni
Newbie
*
Viestejä: 13


Profiili
« : Kesäkuu 21, 2013, 11:17 »

Mikä noissa sonnien jaloissa on näin kesällä. Huutokaupasta tuli pikkusonni toukokuun lopulla ja sillä oli samantien oikeassa takajalassa sorkanvälitulehdus. No lääkinnällä se meni kuntoon. 4-vuotiaallaHereford sonnilla ilmeisesti hypyssä takapää vaurioitu ja alkoi laahaamaan takajalkojaan. Käskettiin hommaamaan samantien uusi eläin tilalle ja laittamaan vanha teuraaksi. Tilalle hankittiin nopeasti Limousin sonni, joka kahden laidunpäivän jälkeen laahasi oikeaa takajalkaa( ontumisen syy sorkan yläpuolella oleva ihonkuivuminen ja halkeilu), nyt käveli paremmin kun laitoin illalla Terramyciniä.
No aamulla huomasin, että linkkaa uudestaan pikkusonni samaa oikeaa takajalkaansa. No eläinlääkäri ainakin tulee mielellään kun on pyhäpäiviä tulossa. Ja itsellekkin ohjelmaa lääkinnän mielelessä.
Millaisella alustalla siitossonneja pitäisi kesä pitää. Onko savimaa laitumissa jotain ongelmaa kun jatkuvaan sonnien kintuissa häikkää. Naaraspuoleisten jaloissa ei ole mitään ainakaan vielä ollut.
tallennettu
PekkaLah
Administrator
Sr. Member
*****
Viestejä: 385Profiili
« Vastaus #1 : Kesäkuu 21, 2013, 14:03 »


Meillä ainakin kivikot aiheuttaa jalkaongelmia.

Yleisiä syitä huonolle kestävyydelle lienee ylipaino, liian voimakas rehustus ja kasvatus. Hyvät ja kestävät siitossonnit tuotetaan "hitaasti" hyvälaatuisella nurmirehulla kivennäisruokinnasta huolehtien. meillä myynnissä grass-fed siitossonneja kovaan käyttöön  Virnistää
tallennettu
marja
Jr. Member
**
Viestejä: 57Profiili
« Vastaus #2 : Kesäkuu 21, 2013, 20:33 »

Tuon lisäksi tärkeää olisi myös "nousujohteinen valmennus". Eli liikuntaa lisättäisiin keväällä vaiheittain, eikä suoraan karsinasta isolle laitumelle isoon laumaan.
tallennettu
Joni
Newbie
*
Viestejä: 13


Profiili
« Vastaus #3 : Kesäkuu 22, 2013, 21:36 »

Varmaan monenlaista voisi tehdä, mutta nyt ei kauheasti lohduta kun neljä siitossonnia tilalla, joista yksi on töissä, yksi lähdössä teuraaksi ( loukannut itseään töissä) ja kaksi lääkinnässä.
tallennettu
Hannele
Full Member
***
Viestejä: 108Profiili WWW
« Vastaus #4 : Kesäkuu 28, 2013, 22:38 »

Meillä on savipellot ja kivikkoja tai louhikkoja ja syviä ojia joka laitumen yhteydessä. Viimeisen parinkymmenen vuoden aikana yhdeltä sonnilta murtunut nilkka, yksi lentänyt persiilleen niin että selkäydin länässä, pystyi kyllä kävelemään muttei hyppäämään. Yhdeltä häntä poikki, ilmeisesti myös lentänyt kivikkoon perseelleen. Yhdeltä tarttui jalka lammasverkkoon ja meni nivelside paskaksi. Lisäksi joitain selän/jalan venähdyksiä jotka korjautuneet saikulla. Yleensä meillä on 4-5 sonnia per kausi, eli meidän loukkaantumismäärä on mielestäni vielä ihan "normaali", siitos sonnin työ on kuitenkin aika rajua ja kuluttavaa.
 Kolme samana vuonna on kyllä aika hurja määrä, ilmeisesti kyse kuitenkin vain huonosta tuurista.
tallennettu
Jaakko
Newbie
*
Viestejä: 39


Profiili
« Vastaus #5 : Heinäkuu 19, 2013, 22:42 »

Meillä kanssa kivokoita ja nykyisin pääasiassa peltolaitumia. Joskus aina jotain on sattunut, pelloilla ja luonnonlaitumilla. Vanhoilla sonneilla tuppaa jalat pettään herkemmin, painoa liikaa ja paikat ei kestä. Pidetään nuoremmat sonnit samoilla sapuskoilla kun kantavat hiehot, pelkkää säilörehua ja kivennäiset sekä vitamiinit, vanhat sonnit saa olla jo sitten vanhojen emojen sapuskoilla samat eväät mutta kortisempaa säilörehua. Viel olis ykkös sadon säilörehua tekemättä 10 ha emojen alkutalvi sapuskaksi. Tehdään koko kesä rehua niin ei tartte sitten jatkaa oljella säilörehua ja voi antaa vapaasti rehua lehmille.
tallennettu
Sivuja: [1]
  Tulostusversio  
 
Siirry:  

MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1.9 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Validi XHTML 1.0! Validi CSS!