Hereford sonnipörssi
Tammikuu 24, 2018, 02:18 *
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Tervetuloa käyttämään Hereford sonnipörssiä!
 
   Etusivu   Ohjeet Haku Kirjaudu Rekisteröidy  
Sivuja: [1] 2 3 ... 6
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Vuosi 2013!  (Luettu 39875 kertaa)
PekkaLah
Administrator
Sr. Member
*****
Viestejä: 385Profiili
« : Tammikuu 25, 2013, 22:22 »


Aloitinpa vain yksinpuhelun uhallakin tälle vuodelle oman palstan.

Elikkäs poikimakautta on joka vuosi odotettu mielenkiinnolla. On jännittävää nähdä mitä ja minkänäköisiä jälkeläisiä eri sonneista syntyy. Tänä vuonna tämäkin saa aivan uuden merkityksen, kun olemme saaneet (ehkä) iloksemme tämän schmallenbergin. Ennen jännättiin onko hyvät kulmaukset, suora selkä, nyt jännätään kuhan olis kaikki raajat ja edes jonkinlaista eloa.

Siemennyskautta varten pitäisi helmikuussa leikkuuttaa merkkarisonni. Voittajaksi valikoitui Black baldie. Mahtavan hyvä erottaa ruskeasta seurueestaan. Tosin olen lisäämässä mustaa väriä laumaan, joten valkoinen pää on myös hyvästä. Siemennyskausi jäänee vähän vaisuksi muuten. Kiitos moeskaerin. Taidan luopua kokonaan tämän miehen tuomisista.

Pakkaskelit ovat olleet tervetulleita tässä kuivikepulassa. Toivotaan että tulee hyvä vuosi. Kuiviketta ja rehua runsain mitoin varastoon. Muuten ei syksyllä vasikat liiku ollenkaan ja huhujen mukaan nytkin on jätetty vasikoita hakematta. Varsinkin lehmäset on ongelmallisia? Monille lienee parasta edelleen pudottaa lehmämäärää, jotta pystyy kaikki itse hoitamaan. Myös kasvinviljely houkuttaa lihantuotannon huonon kannattavuuden takia. Luomurehujen ja valkuaisen hinta on kyllä "kohillaan" ja itse tuottamalla pääsee parhaille palkoille.

Voi tätä positiivisuutta! Se on aina tällaista näin vuoden alusta... Virnistää

tallennettu
Hannele
Full Member
***
Viestejä: 108Profiili WWW
« Vastaus #1 : Tammikuu 25, 2013, 23:31 »

Toi Shmallenberg on nyt kyllä aika peikko. Ne epämuodostumat kun on kuulemma ollut vesipäitä ja koukkuun tai suoraksi jäykistyneitä raajoja, pelottaa miten ne saadaan ulos... meillä on kerran syntynyt vesipäinen vasikka eikä sitä saatu ulos kuin pää ensin sisällä kohdussa irtileikattuna.
tallennettu
PekkaLah
Administrator
Sr. Member
*****
Viestejä: 385Profiili
« Vastaus #2 : Helmikuu 04, 2013, 12:56 »


Kertokaahan näyttelykokemuksia? Oliko hyvä show?
tallennettu
PekkaLah
Administrator
Sr. Member
*****
Viestejä: 385Profiili
« Vastaus #3 : Maaliskuu 03, 2013, 19:05 »

No niin poikimakausi lähti käyntiin sonnivasikalla. Isänä WLL Global force. Kesän ensimmäinen siemennys siis tarttui, vaikka olikin pitkä tovi edellisestä kopeloinnista.(olen toimilupalainen)Jalostusarvolaskentakin on näköjään uudistunut. Mielenkiintoisesti arvot muuttuivat. En tiedä mitähän tästäkin taas ajattelisi, mutta näyttäisi siltä että parempaan päin ei menty.

UUSILLE REKISTERÖITYNEILLE JÄSENILLE:

Anteeksi että en ole ehtinyt heti hyväksymään rekisteröitymistänne. Tällä hetkellä mennään jo yli 20 000 rekisteröitymisissä, joista 50 on oikeita ihmisiä ja loput kaikenlaisia spämmääjiä yms. muita viagran kauppiaita. Tulkaahan rohkeasti kirjoittelemaan.

 
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 03, 2013, 19:11 kirjoittanut PekkaLah » tallennettu
marja
Jr. Member
**
Viestejä: 57Profiili
« Vastaus #4 : Maaliskuu 03, 2013, 21:06 »

Onnea uudelle vasikalle! Ja kiitos kaikkien puolesta Pekalle, kun ylläpidät tätä palstaa.  Virnistää
Ja siitä indeksilaskennan uudituksesta, se ei kyllä tainnut oikein onnistua. Se on mielestäni varsin käsittämätöntä, että painoarvoa on siirretty eläimen omiin tuloksiin ja pois jälkeläisiltä, mikä näyttää käytännössä tarkoittavan, sitä että pienehkö lehmä, jonka omat painot eivät ole kovin korkeat, on pitkällä miinuksella vaikka sen jälkeläisten kasvut ovat todella hyvät. Ja vastaavasti talon kokoinen lehmä, jonka jälkeläiset ovat aina keskiarvon alapuolella on nyt sitten se hyvä.... Eikö tässä sitä periytymistä nimen omaan pitäisi arvioida. Huh Pitääkä hiehoja alkaa turvottamaan viljalla, koska nyt ratkaisevinta ovat sen omat painot.
Sitten tuo syntymäpainon ja vieroituspainon sitominen toisiinsa, eli jos on pieni syntymäpaino se automaattisesti laskee vieroituspainoindeksiä.  Huh Eli isompi syntymäpaino on nyt sitten parempi.
Entäs tapaukset, joissa lehmä, jolla on jo useita jälkeläisiä, eli arvosteluvarmuus korkea, yhtäkkiä muuttuu +10:stä -10:neen, kun vaihdetaan laskentatapaa. Kertooko se jotain siitä eläimestä, vai siitä, että jompikumpi laskenta on aivan väärässä.
tallennettu
PekkaLah
Administrator
Sr. Member
*****
Viestejä: 385Profiili
« Vastaus #5 : Maaliskuu 04, 2013, 13:24 »

 Elikkäs juuri päinvastoin kuin tämän hetkinen jalostustavoite monilla jalostajilla Herefordeille on.

Jalostusarvosta tulisi kyllä luopua ja saada ihmiset ymmärtämään paremmin eri osaindeksejä ja soveltamaan niitä omiin olosuhteisiin sopivien eläinten hankkimiseksi. Tällä keinoin ei mennä hyvään suuntaan muutoinkaan.

Toinen mahdollisuus olisi tehdä Australian tyyliin "jalostusarvoja" sonneille esimerkiksi uudistushiehotuotantoon, loppukasvatukseen, poikimahelppouteen, jne. Silloin painoarvot olisivat tarpeen mukaisia eri indeksien osalta.

ps, voisiko joku selittää mikä järki tuossa syntymäpainon ja vieroituspainon sitomisessa on ?? Ainakin itse pidän arvossa eläimiä jotka syntyy pieninä ja on vieroitettaessa isoja?  Järkyttynyt
tallennettu
Joni
Newbie
*
Viestejä: 13


Profiili
« Vastaus #6 : Maaliskuu 04, 2013, 14:18 »

Komia vasikka;).
tallennettu
Satu
Jr. Member
**
Viestejä: 87


Profiili
« Vastaus #7 : Maaliskuu 04, 2013, 17:45 »

Onnea vaan kaikille poikimakauden avanneille! Täällä sesonki alkaa myöhemmin tai saattaa pari poikivaa olla viikon sisällä, missä se talvi meni?

En ymmärrä taas tuota laskennan muutoksen tuloksia  Pyörittää silmiään Se on vaan niin, että täytyy vetää lippaa syvemmälle ja tehdä niinkuin tekee, ehkä vieläkin entistä pienempää arvoa antaa indeksi numeroille, vaikka käyhän joskus todella niin, että hyväindeksinen on hyvä eläin. Entisessä laskennassa mielestäni emoindeksi lehmille oli onnistuttu kaivamaan totuuden mukaisesti. Näytti, että siihen oli uskominen, muusta nyt ei niinkään.

Vanhat eläimet saavat uudella laskennalla huutia ja se on suuri virhe ja vääryys. Ajatellaanpa jotain huippujuoksijatammaa jos sen viidestä jälkeläisestä on kolme erittäin hyvää ja kaksi keskivertoa huonompaa, onko tamma silloin jalostuksellisesti hyvä vai huono?

Onhan se aika jännä, että näissä uudistuksissa ei koskaan tapahdu sellaista, että -5 arvo nousisi 12:een, vai onko kellään tapahtunut? Toisin päin kyllä  Pyörittää silmiään
tallennettu
PekkaLah
Administrator
Sr. Member
*****
Viestejä: 385Profiili
« Vastaus #8 : Maaliskuu 04, 2013, 19:55 »


Täällä on vähän tietoa uudistuksesta:

http://www.faba.fi/faba/sahkopostikirjeet-pihvi/fabaviesti_pihvi_1-2013

Teuraspainoon indexien sitominen on meikälle paha. Tavoitteet kun on aika matalalla ja viljaa ei tarjoilla.  Epävarma
 
Tietääkö kukaan Title Shotin ja Exceleraattorin hinnoittelua?
tallennettu
Hannele
Full Member
***
Viestejä: 108Profiili WWW
« Vastaus #9 : Maaliskuu 05, 2013, 18:56 »

Uusi indeksi laskenta on kyllä munkin mielestä aika pyllyllään. Ainakin mun mielestä siellä on jotain ihan selkeästi pielessä. Nyt olisi tärkeää että kaikki jotka löytävät omien karjojensa indekseistä jotain mielestään selkeää epäkohtaa ilmottaisivat asiasta Kaisalle Fabaan. Kenenkään muun on vaikea niitä eläin kohtaisia epäkohtia sieltä löytää kuin karjan omistajien itsensä. Ja varmaa on se, että jos kukaan ei nyt "purnaa" niin mitään ei tapahdu. Kaisa voi sitten laittaa huomioita ja kysymyksiä eteenpäin MTT:lle, joka tämän "uudistuksen" toteutti.
tallennettu
Satu
Jr. Member
**
Viestejä: 87


Profiili
« Vastaus #10 : Maaliskuu 06, 2013, 15:00 »

Jospa Kaisa lukee täältäkin.

Emoindeksien painoarvo on riittämätön, herefordilla ei ole varaa tinkiä maitotuotoksesta. Kasvu on tärkeää, mutta ei tule mitään, että rotua pitää kasvattaa norsuksi. Miten pienempilinjainen tai edes keskikokoinen voi kilpailla samassa sarjassa vaikka olisi kuinka lihaksikastyyppinen. Esim. sonniluettelon Dice -11, Pine Hill Glenfern -8, onko ne tuon arvoisia? Muutamia jälkeläisiä nähnyt (yksi pinehilliläinen itselläkin, pieni) ja silmään ne näytti varsin lihaksikkailta.

Sonnien arvostelussa emoindeksin painotus on vissiin jäänyt kokonaan?

Vrt. esim. Free Town Regent 102-97-98-80    jal.a-4
                Fortress                94-99-93-100  jal.a-4

5pistettä vuodenpaino kasvussa kumoaa 20pistettä emoindeksissä ja sallii synt.p.indeksissäkin 8pisteen takamatkan, vieroituspainokin olisi Fortressin eduksi, kuitenkin jalostusarvot ovat samat. Jos ette ymmärrä, ei se haittaa en minäkään ymmärrä  Pyörittää silmiään

tallennettu
PekkaLah
Administrator
Sr. Member
*****
Viestejä: 385Profiili
« Vastaus #11 : Maaliskuu 06, 2013, 19:55 »


Poikimisten valvonta on juuri tätä ainakin meikäläisellä: Virnistää

Voi että kaksoisvasikat menee joskus niin pelleilyksi! Jatkossa yksittäin kiitos...

Edelleen olen sitä mieltä tämän jalostusarvon kanssa, että se tulisi poistaa ja tilalle "osajalostusarvoja" eri painotuksilla tai sitten pelkästään indeksien tulkintaa. Painotusta siirtää takaisin jälkeläisten tuloksiin päin. Meidän paras angus lehmä muuttui kerrasta surkeaksi kun uudistus tuli. Parikyt pykälää alaspäin. Ilmeisesti kun kyseessä on pieni lehmä ni se on aina automaattisesti surkea. Vieroittaa melkein itsensä kokoisen vasikan. Cool
 
tallennettu
PekkaLah
Administrator
Sr. Member
*****
Viestejä: 385Profiili
« Vastaus #12 : Maaliskuu 07, 2013, 22:45 »


xcelerator kustantaa Ruotsissa yli 500 kruunua. eli yli 60€. Komiaksi on hinta saatu vaikka lähtöhinta melki sama kuin Xceedillä....Moeskaer on ihku
tallennettu
Mikko
Newbie
*
Viestejä: 11


Profiili
« Vastaus #13 : Maaliskuu 08, 2013, 15:18 »

Title Shot:n ja Xcelorator:n hinta ei ollut vielä Faballa tiedossa, vastaus oli että EI HALPA. Arvio +60€.
tallennettu
PekkaLah
Administrator
Sr. Member
*****
Viestejä: 385Profiili
« Vastaus #14 : Maaliskuu 08, 2013, 20:55 »

Title Shot:n ja Xcelorator:n hinta ei ollut vielä Faballa tiedossa, vastaus oli että EI HALPA. Arvio +60€.

Ah, ihanan kallista. Henkilökohtaisesti boikotoin näitä sonneja.

Se on bisnes kovaa. Suomessa apilan siemenetkin maksaa maltaita. Altaswede virossa 4,99, Suomessa 7,5€, USA:ssa 2,9€ (Kaikki samalta tuottajalta. Viron hinta laskee vielä kun tinkii).   Sw Ares oli viime keväänä 4.20 virossa. Suomessa nyt n. 10€. Muista tuotantopanoksista puhumattakaan..
tallennettu
Sivuja: [1] 2 3 ... 6
  Tulostusversio  
 
Siirry:  

MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1.9 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Validi XHTML 1.0! Validi CSS!