Hereford sonnipörssi
Tammikuu 21, 2018, 23:00 *
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Tervetuloa käyttämään Hereford sonnipörssiä!
 
  Etusivu Ohjeet Haku Kirjaudu Rekisteröidy  
  Näytä kirjoitukset
Sivuja: [1] 2 3 ... 26
1  Keskustelu / Hereford keskustelualue / Hereford Discussion / Vs: Vuosi 2015! : Marraskuu 20, 2015, 13:20
Kesä oli ennätyshuono, ei kolmea satamatonta päivää peräkkäin. Hyvästä kevään alusta huolimatta, vastuksia riitti. Kohti uusia pettymyksiä...

Tai jos ei sentään, vasikat kasvoivat olosuhteista huolimatta erittäin hyvin. Helle on vasikoille huonompi vaihtoehto. Poikaryhmä lähti jälleen Alilekkalaan, mielenkiinnolla seurataan tämän vuoden omaa ja muidenkin kasvattajien saalista  Hymyilee

Aikuiselle sonnille olisi tarvis ensikesäksi, sattuisiko sitä täydellistä ylimääräistä sonnia kellään olemaan?  Hymyilee leveästi Tarjoa, kiitos!

Olisiko mahdollista kerätä muutama kontti teuraita (lihaa) Suomesta ja viedä sinne missä hinta on kohdillaan, pois kuleksimasta täältä? Hienointa Pihvilihaa!

K-marketin tiskissä näky olevan Saksalaista naudan filettä, järkeä? Ilmeisesti  Huh 


Täytyy sanoa että paskavuosi. Lihanhinta on laskenut ainakin lehmällä 30%, ilmeisesti luomulisien lasku vaikuttaa paljon, Tuet tullu alas hirveästi. Mullakin ymppi tuki on enää 50€/ha. Sen siitä saa kun viljelee ympäristöystävällisesti. Lihan mainetta poletaan aivan hillittömällä tahdilla pohjamutiin. Lehmä pieree ja saastuttaa, mutta sen syömä heinä ei sido hiiltä...??jne.. On se uskomaton elukka kun se pystyy myös veden miljoonia vuosia jatkuneen kierron katkaisemaan ja silti valuma vedet saastuttaa. Syöpäkin siitä tulee jos katsookin grilliin päin. Säästä en viiti sanoa mittään muuta ku syksy ol makonen, kun ei satanu ku vähä.

huoh,
ps.
Mulla olis muuten pari Wll global forcen poikaa. Lihakkaita, mutta syntyessään isohkoja..
2  Sonnipörssi / Myydään / Sell / Vs: kuivikeolkea : Lokakuu 22, 2015, 16:33
Paljoko maksais rekallinen Uuraisille? Mul ei ainuttakaan kuivikepaalia.
3  Keskustelu / Hereford keskustelualue / Hereford Discussion / Vs: Vuosi 2015! : Heinäkuu 09, 2015, 14:45


 Hippikaijee! nyt on lihanhinnat kohdillaan. Selasin tuossa hinnastoja, niin jos teuraslehmästä saa yli 1.5€/kg saa olla tyytyväinen. Ei kummalta näytä muillakaan.

Taitaa joutua laskemaan eläinmääriä tosissaan. Ei tässä hommassa ole enää mitään mieltä vai saako muut kovankin tilin teuraista?
4  Keskustelu / Hereford keskustelualue / Hereford Discussion / Vs: Vuosi 2015! : Kesäkuu 09, 2015, 21:24

http://www.abc.net.au/landline/content/2015/s4250265.htm#.VXPTB8nj76c.facebook

Olemma syntynneet väärälle mantereelle.
5  Keskustelu / Hereford keskustelualue / Hereford Discussion / Vs: Vuosi 2015! : Toukokuu 21, 2015, 21:57

Jaahas. Hiljasta on. Niin palstalla kuin pellolla.

Vettä on tullut yli kolmekertaa normaalia enemmän toukokuun aikana. Eli kaikki on tekemättä.

Ei mulla muuta...
6  Keskustelu / Hereford keskustelualue / Hereford Discussion / Vs: Lihan laadusta: : Huhtikuu 03, 2015, 16:19

Ohhoh, voi tuota informaation määrää mitä siitossonnista nykyään saa!!! Vau ja kumarrus niille jotka tätä on ollut kehittämässä! Poikimahelppous indeksit vielä!

Kymmenen vuotta sitten ei voinut uneksiakaan moisesta. Harmi vaan kun nykyään ei kannata nuiden elukoiden kanssa juurikaan pelata. Pistää pellot suojavyöhykkeeksi ja siirtyy aikaistetulle eläkkeelle.   Näyttää kieltä
7  Keskustelu / Hereford keskustelualue / Hereford Discussion / Lihan laadusta: : Maaliskuu 31, 2015, 21:29

Aika tyhjentävä opus Maijulta!

http://jukuri.luke.fi/bitstream/handle/10024/485474/luke-luobio_6_2015.pdf?sequence=4
8  Keskustelu / Hereford keskustelualue / Hereford Discussion / Vs: poikimisten tarkkailu : Maaliskuu 23, 2015, 09:29
Täälläpä on hiljaista.  

Tilannekatsaus 26 poikinut ja yksi yöllä, eli ei ainakaan vielä ole syytä muuttaa ruokinta käytäntöä  Iskee silmää. Jotenkin vaikuttaa, että poikivat hieman aikaisemmin, onko leuto talvi lyhentänyt kantoaikaa muutamilla päivillä? Tämäkin sitä poikkitieteellistä tutkimusta  Pyörittää silmiään

Meillä menee niinkuin ennenkin. Ei ole vielä 10 vasikkaa, mutta tahti on nyt kova. Yhtä virhe asentoa lukuunottamatta kaikki on yllätetty jalkeilta. Pieniä on vasikat, yksi mennyt vasta 40kg yli.
9  Keskustelu / Hereford keskustelualue / Hereford Discussion / Vs: Vuosi 2015! : Maaliskuu 04, 2015, 20:18

nurmella kasvatus vie ne helpot kilot sieltä ruhosta. Itsellä on nyt 3 vuoden kokemukset täysin viljattomasta kasvatuksesta. Viikko sitten lähti vuos sitten huhtikuun lopulla syntynyt sonni teuraaksi ja 360kg oli paino ja R+. Se olis ollu 100kg isompi ja U luokassa jos olisin viljalla ruokkinut. Tietenkin on hyvä että kun suoramyy niin ei rasvoitu liika nopeasti ja tuote pysyy "priimana" pidempään. Toki säästihän siinä tuhannen kiloa väkirehua. Luomuna se kustantaa (eteenlevitettynä) helposti sen 550 euroa/tn. (halvin luomuväkirehu lihakarjalle 540eur/tonni). Tientenkin luomuviljaa saa halvemmalla, mutta niitä kahuja saa lyödä tuplat eteen mitä tavanomaista viljaa. Kesällä laitumella sonnit kyllä paisuu jos raikku ja valkoapila pääsee keväästä  kunnon kasvuun. 

10  Keskustelu / Hereford keskustelualue / Hereford Discussion / Vs: Vuosi 2015! : Helmikuu 28, 2015, 16:39http://www.lidl.fi/fi/dry-aged-laatuliha.htm

 Huh Huh
11  Keskustelu / Hereford keskustelualue / Hereford Discussion / Vs: poikimisten tarkkailu : Helmikuu 21, 2015, 20:03
Meillä on kanssa pidetty kirjaa poikimisajankohdista, ja päätelmänä ollut että lehmillä toimii paremmin mutta hiehot usein tykkää juuri niistä aamu-yön hiljaisista tunneista.
Ja siihen, mitä me siellä yöllä tehdään niin vastaisin että meillä ei "hyväksytä" minkään suuruista kuolleisuus prosenttia.  Vaikka pyrimme siihen että poikimisiin ei puututa (puuttuisin varmaan enemmän jos olisi puhtaasti tuotanto karja!), haluaisin olla tietoinen jokaisesta poikimisesta, sen kestosta, lehmän reaktionopeudesta, vasikan virkeydestä ym. . Ymmärrän tietysti että tälläinen ei tuotantokarjassa välttämättä ole tarpeellista, mutta poikima-, emo- ym. vasikan alkuun vaikuttavat tekijät ovat vahvasti perinnöllisiä!

Lisäksi eloon jäävien vasikoiden määrä lehmien määrään nähden on käsittääkseni (ainakin täällä etelä-suomessa  Virnistää ) vahvasti kannattavuuteen vaikuttava tekijä!

Ymmärrän kyllä sen että jos yksin tätä työtä tekee niin jostain on joustettava. Itse olen onnekkaassa asemassa, meitä on yökäyntejä tuuraamassa 3 henkeä, eli minä ja Juha vuorotellaan 23.00 ja 02.00-vuoroja ja anoppi käy aamu viideltä. Silti osa aina onnistuu poikimaan kenenkään näkemättä, useimmiten päivällä.
Poikimakauden tiiviys ja poikivien määrä vaikuttaa tietysti myös paljon yö-ramppaamisen motivaatioon, ei meilläkään niitä viimeisiä mattimyöhäisiä enää niin tarkkaan valvota, enemmän juuri tuolla "tarpeenmukaan" periaatteella sitten mennään. Viimevuonna poiki 57 joista 37 maaliskuussa.

Mitä olen muun maalaisia "isosta mailmasta"  asian tiimoilta jututtanut niin kaikki tuntuvat pitävän itsestäänselvänä että poikimiset valvotaan.


Niin minulla ei ole vahdittavana kuin 35 eläintä ja ne poikii maalis-huhtikuussa.  Tekee se siis 17.5 poikimista kuussa. (Yksi  jää ilmeisesti kuun vaihteessa ronkistaan kiinni, damed). Viime kesänä sonni päästettiin vasta 27 heinäkuuta... Eli poikimisjärjestys on kokolailla selvillä ja ryhmittely että valvonta on helppoa, kun tietää who's next. 
12  Keskustelu / Hereford keskustelualue / Hereford Discussion / Vs: poikimisten tarkkailu : Helmikuu 21, 2015, 19:54
Hyvä jos myöhä ruokkiminen auttaa. Omasta kirjanpidosta, jos pelkästään ruokinta-ajankohdan jälkeen pitäisi vetää johtopäätös tilanne on päin vastoin, toki on muistettava että on olemassa myös vuorokausi rytmi.

Eli Ruokimme klo 15.00 ja seuraavassa kolmen vuoden tilastot yhdistettynä. Yhtenä vuonna oli hivenen emennän poikimisia klo 22.00 jälkeen kuitenkin ennen klo 24.00 ja yhtenä vuonna ennen klo 18.00, eli juuri ruokinnan jälkeen, usein käykin niin, että ruokkimaan mennessä on vasikka tulossa tai juuri tullut.

Eli klo 22.00 - 06.00 14%, 06.00 - 14.00 44%, 14.00 - 22.00 42%. Yhteenvetona ruokinnan jälkeen ja ennen suunnilleen saman verran mutta reilusti ruokinnan jälkeen eli yöllä selvästi vähemmän.

Viimeksi kun meillä on vasikka kuollut poikimisen yhteydessä valvonnan puutteessa yöllä sattui viime vuosituhannen puolella, se oli silloin kun nuorena kuvittelin voivani tehdä työtä yötä päivää. Silloinkin huomasin merkit mutta väsymyksestä johtuen tulkitsin väärin. Nykyään jos yöllä valvon niin päivällä nukun.

Minulla on sen verran hyvät unen lahjat, että normi valvontakäynti vie unista noi 20 minuuttia maksimissaan.
Minulla käytössä irtonainen valvontakamera HorseCam siksi hevosversio koska se oli 100 euroa halvempi kuin lehmäversio ja siinä on laajakulmaisempi objektiivi koska se on suunniteltu myös hevoskuljetusvaunun sisällä käytettäväksi.

Olen tehnyt kiinnityksen kamerajalustaan, joten sitä voi vapaasti siirrellä sinne minne sitä tarvitaan.
Normi poikimisilta sujuu niin, että mahdollisesti poikiva lehmä siirretään pokimisosastolle ja laitetaan kamera kuvaamaan.
Joinakin iltoina tarvittaisiin kaksikin kameraa mutta toistaiseksi olen pärjännyt näin.

PS.
Oletteko huomannut kun kirjoitatte tänne ja katsotte milloin palstan mukaan olette kirjoittanut luulisi että täällä kirjoitellaan yön hiljaisina tunteina. Tämäkin viesti on kirjoitettu 17.45.Tuo aika homma johtunee siitä että tämä keskustelupalsta luulee olevansa ameriikassa. Tietenkin voihan sitä kirjoitellakin hiljaisina aamuyön tunteina poikimisia vahtien.
13  Keskustelu / Hereford keskustelualue / Hereford Discussion / Vs: Vuosi 2015! : Helmikuu 20, 2015, 14:22
Ei ne siitä sopua saa aikaan ja eikä meidän tartte emoista luopua, toki voi olla tukien puolella kylmää kyytiä luvassa. Sillähän saa äkkiä neljänneksen luopuvan tuotannosta.

Lihan hinta tulee kyllä nousemaan. Ongelma on jos tällaista toitotetaan ihmiset lopettaa oikeasti naudanlihan syömisen.

http://animalwelfareapproved.org/wp-content/uploads/2013/01/A-Breath-of-Fresh-Air-v1.pdf

Tässäkin eläinsuojelijoiden opuksessa oli selvitys missä jotkin nautatilat sitoivat enemmän kasvihuonekaasuja mitä tuottivat. Onko kaikki asiat tutkittu aivan varmasti loppuun asti että voidaan uhkailla tällaisilla asioilla? Metaanin kierto ilmakehässä ei ole kuin kymmenen vuotta ja sitten se palautuu kasvustoon, mutta se mikä pumpataan ja kaivetaan maansisästä, se lisää ilmaston muutosta.

ps. jutussa oli lannankäsittelystä. Minusta kuivalanta tuottaa metaania suht vähän. Sehän yleensä kompostoituu??
14  Keskustelu / Hereford keskustelualue / Hereford Discussion / Vs: poikimisten tarkkailu : Helmikuu 20, 2015, 14:10

Se myöhään illalla ruokkiminen auttaa. Meillä ainakin huomaa ne yksilöt joilla on muuta mielessä ja jäävät hengailemaan sivummalle. Jos kaikki tulee juosten syömään ei jokuseen tuntiin kukaan poijikaan. Tietenkin nuo vanhemmat lehmät saattaa syödessään poikia, mut niiltä homma käy ilman minuakin.  Virnistää
15  Keskustelu / Hereford keskustelualue / Hereford Discussion / Vs: Vuosi 2015! : Helmikuu 20, 2015, 09:12

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ilmastotavoite-voi-vied%C3%A4-puolet-eu-n-lihanaudoista-1.89769


Veikkauksia miten nopeasti emolehmän pitokielto astuu voimaan. Ainoa sallittu naudanlihantuotannonmuoto 10 vuoden päästä on maitorotuisiin perustuva. Toivottavasti ei tule ihan heti ettei Ely ala perimään rahoja pihatosta takaisin...
Sivuja: [1] 2 3 ... 26
MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1.9 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Validi XHTML 1.0! Validi CSS!