Hereford sonnipörssi

Keskustelu => Hereford keskustelualue / Hereford Discussion => : Jaakko July 23, 2009, 22:49: aloitus
: Jaakko July 23, 2009, 22:49
Moi!

Aika hiljainen tuntuu olevan vielä tämä meidän kekustelupalsta. Ruvetaan vaan rohkeasti kirjoittelemaan.

Mitenkäs laidunkausi on sujunut? Meillä ihan mukavasti, mitä nyt on laitumet hetkellisesti vähän vähissä kun karjakoko kasvoikin odotettua nopeammin ja osa tulevista laitumista kasvaa vielä viljaa. No vasikat on tällä viikolla saaneet jauhoautomaatit ja pari porukkaa säilörehua lisäksi.


: Vs: aloitus
: PekkaLah July 24, 2009, 23:07
Joahas, on kotisivut saanut uuden uutukaisen ilmeen ja vielä keskustelupalstan. Hienoa työtä!

Vaikka eihän nuita lehmiä meillä montaa ole niin kyllä tuntuu laidun uppoavan. Onko muilla ollut onkelmia siinä, kun tekkee aitoja jossain lehmien näkösällä, saa kuullakseen niin kurjuudelta ja nälältä särisevvää ulinaa ja huutoa, vaikka lehmät seisoo D-arvo 75 valkoapilanurmessa poloviaan myöte ::)

Ei olla vielä jauhoautomaatteja hankittu vaikka onhan sitä suunniteltu jo monta vuotta. Olishan ne pulskempia nuo vasikat(ja tili) jos niitä jauhoilla doubbaisi.

Mutta kelit ovat olleet ainakki 1000% paremmat kuin viime suvena, tästä on hyvä jatkaa!


: Vs: aloitus
: Hannele July 26, 2009, 09:54
Hei kaikille, ja onnittelut kotisivujen uudesta ilmeestä!
Nyt kun on ollut taas sateisempaa on täälläkin lähtenyt laitumet taas kasvuun. Välillä kyllä jo ehti vähän huolestuttaa, muutaman viikon oli meilläkin osa paaliruokinnalla.
Toi jauhoboksi vasikoille on kyllä mielestäni hyvä juttu, enkä usko sen vääristävän vieroituspainoja niin että huonompimaitoisten emojen vasikat ei erottuisi. Kyllä maito on ensijaisen tärkeä vasikan kasvuunlähdössä ja vaikka kuinka olisi jauhoja tuputtamassa niin rupuseksi jää jos maitoa ei ole riittävästi.
Nyt ollaan rakennus- ja muiden normaalitöiden lisäksi yritetty joka päivä tehdä jotain Farmariin lähtevien eläinten kesyttämiseen liittyvää. Meiltä on lähdössä 6 eläintä ja vaikka aiemminkin ollaan näyttelyssä käyty niin kyllä sitä silti jännittää ihan koko rahan edestä ja mielessä pyörii kaikki kauhu-skenaariot siitä mitä kaikkea voi tapahtua...


: Vs: aloitus
: Jaakko August 16, 2009, 19:42
Kovin on hiljaista......


: Vs: aloitus
: jyri August 17, 2009, 14:09
Pohojammaa heräsi. Vasikat ilman väkirehua, lehmät hyvillä laitumilla. ::)


: Vs: aloitus
: PekkaLah August 17, 2009, 21:04
Vasikat edelleen ilman väkirehua ja laitumet käyvät huononlaisiksi. Oli muutama turhan kylmä yö ja tais talvehtiminen käynnistyä. Kellettyy kovaa vauhtia..


: Vs: aloitus
: jyri August 19, 2009, 21:56
Nyt oli lehmät karkaillu jo huonoilta laitumilta, kun isäntä oli poissa sonnin hakunreissulla.  Täytynee osalla aloittaa lisäruokinta


: Vs: aloitus
: PekkaLah August 19, 2009, 22:09
Tuli tänään vekslailtua emolauman kanssa ;D On hirveän vaikeata yleensä saada n. 70-80 elukan porukka 90 asteen kulmasta uudelle laitumelle ilman yleistä hässäkkää, karkailuja ja suunnassa sekoamisia.  Tänään jouduin kierrättämään viereisen lohkon kautta vauhtia, jotta saatiin massa, liike,suunta ja lehmän älykkyys(???) sopusointuun. Lehmän ÄÄNTÄ ainakin piisasi, kun oli niin kova kiire syömään.... 


: Vs: aloitus
: jyri August 22, 2009, 02:08
Tuotiin ensimmäiset kuormat eläimiä luonnon laitumelta pois ifor:in uudella kärryllä!
neljä eläintä saatiin kuormaan kerralla. Toiselta luonnon laitumelta saatiin kävelyttämällä tietä pitkin. Pahnojen keruu on saatu alkuun.


: Vs: aloitus
: marja August 28, 2009, 22:34
Meillä vielä laidunta jäljellä, mutta kaistasyötöllä mennään, että sais mahdollisimman suuren hyödyn irti viimesistä heinikoista. Hiukan työlästähän se on, mutta tosi tehokasta ja onnistuu näin pienellä porukalla.
Vasikoille olen vienyt pieniä määriä kauraa, että saavat opetella sen syöntiä.
Jyrille kysymys,että mistä sinä sen kuljetusvaunun ostit?


: Vs: aloitus
: jyri August 29, 2009, 10:38
Eilen vaihdettiin sonneja laitumelle. Eli koitamme varmistaa tiinehtymisiä, jos sonnilla ollu vikaa/laiskuutta. Tänä kesänä tuli viimeset vasikat vasta heinäkuus kun oli isot lehmät otettu nuoren sonnin laitumelta talviryhmään vanhan sonnin kanssa. Kärry tuli tuli hollannista, mutta suomessa diileri on Sune West highland kasvattaja täälä päin.


: Vs: aloitus
: PekkaLah August 29, 2009, 13:57
Yksvuotiset laitumet kasvavat vielä todella hyvin! Norminurmet taitavat valmistautua talveen. Onko viisaammilla tietoa, mitkä lajit olisi monivuotisia, mutta kasvaisivat astetta myöhempään?? E.raiheinä?

Kannattaisikohan kylvää italianraiheinää suorakylvökoneella(rikkaäes) muutama kg/ha joka kevät (huhtikuu-toukokuun alku) tavallisen nurmen sekaan?? Sehän kasvaisi myöhään??

Täälläkin sonni hyppäsi vielä yhden vanhan ihraisen HF lehmän(poisto) ja kerran poikineen anguksen. On liian maitoinen-ei ole pitänyt kuntoaan.


: Vs: aloitus
: jyri August 30, 2009, 23:10
Raiheinän suorakylvöä keväällä kokeiltu toukokuussa suorakylvö koneella ja jatketaan lopetettavilla aukkoisilla nurmilla. Jos laidun kesällä hyvä se varjostaa niin ettei raiheinästä ole tullut paljoa lisää syötävää.


: Vs: aloitus
: PekkaLah September 01, 2009, 21:19
Raiheinän suorakylvöä keväällä kokeiltu toukokuussa suorakylvö koneella ja jatketaan lopetettavilla aukkoisilla nurmilla. Jos laidun kesällä hyvä se varjostaa niin ettei raiheinästä ole tullut paljoa lisää syötävää.

Kiitos! Täytynee kokeilla vanhoilla nurmilla enskesänä.


: Vs: aloitus
: Satu September 07, 2009, 20:36
Tervehdys minunkin puolesta!

Hienot on sivut ja mukava yllätys tämä keskustelun mahdollisuus!

Meillä on jo kaikki sr-ruokinnassa, ei, kun hieholauma on vielä luonnonlaitumella, saavat siellä pysyäkin, niin kauan kun pysyvät :D

Vasikoille on aloiteltu väkirehuruokintaa pikkuhiljaa. Nämä hiehot sarhautuu väkirehun perässä vasikoiden puolelle, aluksi on ollut kulkureitit vähän leveämmällä, niinpä ne hiehot häädettiin vielä jatkolomalle! Miten teillä toimii tuo vapaa, automaattiruokinta? Heti vaan täysillä? Eikö ole ongelmia?

Kesä oli hyvä, laidunpaikkojakin ollaan saatu pikkuhiljaa järjesteltyä, ehkä se näkyy vähän kasvuissa, ei olla punnittu vielä, mites muilla?


: Vs: aloitus
: jyri September 09, 2009, 10:03
Nyt saatiin vasikka automaatit pellolle ja kauraa tarjolle. Katsotaan koska vasikat sinne osaavat mennä ;) Lehmät alkaa jo huudella kun laitumella käy, mutta ei oo vielä paaleja syötetty.


: Vs: aloitus
: PekkaLah September 09, 2009, 19:59
Nyt saatiin vasikka automaatit pellolle ja kauraa tarjolle. Katsotaan koska vasikat sinne osaavat mennä ;) Lehmät alkaa jo huudella kun laitumella käy, mutta ei oo vielä paaleja syötetty.

Meillä on yks lihavahko ;) lehmä jolle ei mikään riitä. HUUTAA niin hirveästi ja melskaa jos pikkusenkaan laidun heikkenee. Laitetaan lahtiin sen takia syksyllä. Ei jaksa kuunnella. On suurikokoinen lehmä ja selkeästi myös tiinehtyvyydessä ongelmia. Maitoa tuottaa huonoiten koko karjasta. Ehti poikia 6 kertaa ja nyt riitti.

Vasikoilla ei vieläkään lisäruokintaa. Täytyy alkaa kehittelemään jotain kun laitumet loppuu. Voiskohan muuten lehmävasikka tulla jo nyt kiimaan?? ikää vajaa 5kk.

: Vs: aloitus
: Hannele September 27, 2009, 21:34
Siihen Pekan pohdintaan lehmävasikoiden kiimaan tulosta: Kyllä voi! ja tiineeksikin voi tulla, tai ainakin saada vakavan tulehduksen. Nyt meillä ei aikoihin ole kiimaisia vasikoita ollut, mutta joskus 90-luvulla oli useampana vuonna. Liekö olleet saman sukuisia, vai voisiko olla että kun hf on rotuna kasvanut raameiltaan, ei sukukypsyyttäkään saavuteta niin aikaisin?


: Vs: aloitus
: jyri September 30, 2009, 17:59
Juuri meilläkin oli nyt vanhin lehmävasikka kiimas ja iso sonni koitti sitä astua. otettiin sonni pois ja täytyy vasikka tutkia muutaman kuukauden kuluttua! On meillä kerran joskus poikinut 13 kuukautinen hieho! Nyt on sitten viimeinkin lehmiltä otettu sonnit pois. Samalla eroteltiin vasikalliset ja hiehot eri laitumille ja alotetiin lisäruokinta rehupaaleilla. 


: Vs: aloitus
: jyri November 01, 2009, 10:30
Nyt tuli vasikat vieroitettua. Viimeiset kaks päivää ajettiin kaikki vasikat aamulla erillis tarhaan, jossa oli apetta tarjolla ja pääsy lisäruokinta häkin kautta takaisin lehmien kanssa. Viis vasikkaa oli vielä illalla tarhassa, jotka eivät osanneet mennä lisäruokinta häkin kautta lehmien mukaan. Vasikat oli päässeet jo pari viikkoa samaa kautta syömään rehuakin, mutta ilmeisesti noi viisi ei olleet sitä vielä oppineet. Huuto alkoi!


: Vs: aloitus
: PekkaLah November 04, 2009, 16:38
Näin kun joutuu olemaan "lapsenlikkana" ja lapset päiväunilla, niin ajatttelin pelailla nettipelejä. Eikös sitten tämmöinen tullut vastaan:  ;D 

http://www.gamesonland.com/play/2301.html


: Vs: aloitus
: marja November 04, 2009, 21:28
Sanoisin, että olet suuri lahjakkuus tuossa netin käytössä!  :D


Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.