Hereford sonnipörssi

Keskustelu => Hereford keskustelualue / Hereford Discussion => : marja April 02, 2014, 17:21



: sonneja katsomassa
: marja April 02, 2014, 17:21
Kävimpäs tuossa toissapäivänä seuraamassa HK agrin sonnikasvattamossa rakennearvostelua.
Siellä oli todella selvästi nähtävissä se tosiseikka, että Herefordien taso suomessa on noussut viime vuosina hurjasti.
Kasvattamossa on PALJON Herefordeja ja ne ovat suurimmalta osalta todella hienoja, on pitkiä leveitä selkiä ja muhkeita takalistoja. :D
Kysymys heräsi, mistä niille kaikille löytyisi työpaikka, koska niitä hienoja sonneja on siellä niin paljon, että vaikka kaikki Suomen Here kasvattajat ostaisivat yhden, jäisi silti yli.  :o
Tulkaa kaikki huutokauppaan toteamaan itse tilanne. 
Tässä esimerkkinä Luoteen Kashmir.  ;D  ;)

(https://scontent-a-lhr.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/t1.0-9/1504997_234386170083768_997564878_n.jpg)


: Vs: sonneja katsomassa
: marja April 15, 2014, 16:44
Tässä yksi näkemys asiasta.

http://www.hkscanagri.fi/blogi/tervetuloa-huutokauppaan-la-26-4/

Mutta mitä mieltä te kaikki muut olette asiasta?
Ovatko kasvattamot tärkeitä?
millainen on huutokauppa ostopaikkana?
Saako sonneista riittävästi tietoa?
jne.... ???

Mua kiinnostais  ;)


: Vs: sonneja katsomassa
: Hannele April 15, 2014, 21:33
Hei

Ehkä ei pitäisi vastata mutta vastataan silti. En ole siitos-sonni kasvattamoja vastaan mutta joitain jalostusta hankaloittavia ongelmia niihinkin liittyy. Suurin ongelma on tiedon liikkuminen kasvattajalta sinne kasvattamoon ja toisin päin. On helppo tehdä jalostusta vieroituksen ja vuodenpainon mittauksen välisellä ajalla. Suurin osa vasikoista menetetään kuitenkin siemennyksen ja vieroituksen välisenä aikana, ja sitä tietoa ei paljoa ole jaossa siellä loppupäässä. Emätinprolapsi, huono utare tai puutteelliset emo-ominaisuudet tulevat selville vasta vuosien päästä.

Tämä mycoplasma bovis on sitten myös oma mielenkiintoinen juttunsa. Säännöt tehtiin sopimaan näihin kasvattamoihin eikä teurastamoilla ollut kovin suurta kiinnostusta kertoa muille mitä tulisi tehdä päästäkseen parhaaseen a-luokkaan. Reiluin peli olisi ollut ettei tänä keväänä olisi ollut kellään a-statuksia ja säännöt olisi pitäneet, eli sitä näytteiden ottoväliä ei olisi säädetty sopimaan näihin kasvattamoihin.

Ovathan nämä siitos-sonni huutokaupat luoneet aivan uutta ja hienoa karjakulttuuria Suomeen. Harmi ettei eläinten ulkoinen olemus ole sitä luokkaa mitä sen pitäisi olla. Olen käynyt monissa huutokaupoissa ja eläinten myyntikunnostus on se jossa on vielä opittavaa.

Kasvattamoja ja yksityisiä kasvattajia  kumpiakin tarvitaan,  jotta jatkossa olisi parempaa eläinainesta suomessa käytössä. Kyllä mekin menemme tänäkin  vuonna katsomaan minkälaisia sonneja on tuolla myynnissä.  

Tästäkin huolimatta  hyvää kevättä
Juha
PS. Grillikausi on tänään avattu!


: Vs: sonneja katsomassa
: marja April 15, 2014, 22:54
Kiitos Juha  :D
Tässä tuli nyt pari asiaa esille, joita olen myös miettinyt. Ensinnäkin tuo tiedon kulku. Mielestäni sonnin valinnassa todellakin olisi tärkeää tutustua sen emoon ja ehkä myös muihin sukulaisiin ja kyllähän se näiden kasvattamo sonnienkin kohdalla periaatteessa olisi mahdollista, jos tietoa itse kasvattajalta hankkisi, mutta käytännön kokemus on, että kukaan ei mitään kysele.
Ja sitten se tiedon kulku toiseen suuntaan. Tässä systeemissä tieto siitä millaista jälkeä ne sonnit sitten jättävät ei kulkeudu kasvattajalle, ei läheskään aina edes se tieto minne sonnit ovat päätyneet  :(
Ja  mielestäni ihanne tilanteessa kasvattamo olisi vielä jotain enemmän, kuin tavallinen navetta, se olisi kuin koko alan näyteikkuna upeine olosuhteineen ja eläimineen. Mutta kukapa sellaisen tekisi ja kustantaisi  ???

Ja totta,  hienoja sonneja löytyy sekä kasvattamosta että tiloilta  ;)
Lisää keskustelua odotellen  :)


: Vs: sonneja katsomassa
: Hannele April 16, 2014, 12:14
Varmasti on ihan tosi hyviä sonneja kasvattamoissa, niinkuin monella tilallakin kasvamassa. Halusin tämän nyt vielä tähän lisätä, ettei kukaan saa sellaista käsitystä että tässä yritettäisiin jotain tahoa mustamaalata.

Sonnikasvattamosta sonnia ostaessa ehkä kuitenkin se ostajan vastuu vielä kasvaa, kun ei kasvattaja ole itse ollut myytäviä valitsemassa, eikä voida olettaa että huutokaupan pitäjillä olisi tietoa vaikkapa emojen utarerakenteesta, aiemmista poikimisista, tms.
Olkaa ostajat rohkeasti yhteydessä kasvattajiin, jokainen kasvattaja varmasti arvostaa suuresti jos joku soittaa ja kyselee heidän myynti-sonniensa taustoja!

Voisiko olla parempi vaihtoehto, että kasvattamoon eivät tulisi tilan kaikki sonnivasikat, vaan kasvattajan "seulomat" yksilöt, joiden uskoo olevan potentiaalisia siitos-sonni kandidaatteja?

Kaikenkaikkiaanhan koko tämä idea samoissa olosuhteissa kasvamisestahan on todella loistokas!

Hannele


: Vs: sonneja katsomassa
: PekkaLah April 16, 2014, 13:53

Onhan se hieno systeemi tämä kasvatusasema systeemi. Varsinkin jos saadaan taudit pidettyä kurissa. Täytyspä sinne yrittää itekin joskus sonneja tuputtaa. Sitten kun kyllästyn tuohon lihan suoramyyntiin. Se on niin helppoa myydä lihaksi- sama kate jää kuiteski.

Yritänpä sinne Tammelaan päästä toteamaan missä mennään. Itsellä ei sonnin tarvista ole, kun pihatolla jurputtaa Ankku sonni ja toissa viikolla leikattiin Lapinsonnista merkkari+ pöntössä 50 annosta.  8)


: Vs: sonneja katsomassa
: marja April 21, 2014, 15:00
Tosi kiva jos pääset paikalle Pekka.
Onhan tuon parhaan Hf-sonnin  ( http://www.hkscanagri.fi/assets/Tapahtuma-liitteet/Sonnihuutokauppa2014netti.pdf  sivu 120 )  olemassa olo osaltaan sinunkin ansiotasi.  ;D
Toi katalooki on mun mielestä hieno, tosi massiivinen tietopaketti !


: Vs: sonneja katsomassa
: marja April 27, 2014, 11:57
Huutokauppa uutisia  :)

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/huutokaupassa-palkittiin-sonneja-1.61327#t=_tab1 


: Vs: sonneja katsomassa
: PekkaLah April 27, 2014, 16:09

Olihan siellä markkinameininkiä. Hienoja pihvieläimiä ja jokunen charokin.   ;D

Matkalla tympäsi kokoajan kun isännät kylvää laakeita peltojaan. Täällä ei puhettakaan vielä kylvöille ja pellotkin täällä kuin päisteet Urjalassa...

Kiitokset Nummisen jengille tarjoamisista ja mielenkiintoisesta tapahtumasta.

Ps. Kataloogi on kyllä laadukas!


Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.