Hereford sonnipörssi

Keskustelu => Hereford keskustelualue / Hereford Discussion => : PekkaLah January 25, 2013, 22:22: Vuosi 2013!
: PekkaLah January 25, 2013, 22:22

Aloitinpa vain yksinpuhelun uhallakin tälle vuodelle oman palstan.

Elikkäs poikimakautta on joka vuosi odotettu mielenkiinnolla. On jännittävää nähdä mitä ja minkänäköisiä jälkeläisiä eri sonneista syntyy. Tänä vuonna tämäkin saa aivan uuden merkityksen, kun olemme saaneet (ehkä) iloksemme tämän schmallenbergin. Ennen jännättiin onko hyvät kulmaukset, suora selkä, nyt jännätään kuhan olis kaikki raajat ja edes jonkinlaista eloa.

Siemennyskautta varten pitäisi helmikuussa leikkuuttaa merkkarisonni. Voittajaksi valikoitui Black baldie. Mahtavan hyvä erottaa ruskeasta seurueestaan. Tosin olen lisäämässä mustaa väriä laumaan, joten valkoinen pää on myös hyvästä. Siemennyskausi jäänee vähän vaisuksi muuten. Kiitos moeskaerin. Taidan luopua kokonaan tämän miehen tuomisista.

Pakkaskelit ovat olleet tervetulleita tässä kuivikepulassa. Toivotaan että tulee hyvä vuosi. Kuiviketta ja rehua runsain mitoin varastoon. Muuten ei syksyllä vasikat liiku ollenkaan ja huhujen mukaan nytkin on jätetty vasikoita hakematta. Varsinkin lehmäset on ongelmallisia? Monille lienee parasta edelleen pudottaa lehmämäärää, jotta pystyy kaikki itse hoitamaan. Myös kasvinviljely houkuttaa lihantuotannon huonon kannattavuuden takia. Luomurehujen ja valkuaisen hinta on kyllä "kohillaan" ja itse tuottamalla pääsee parhaille palkoille.

Voi tätä positiivisuutta! Se on aina tällaista näin vuoden alusta... ;D: Vs: Vuosi 2013!
: Hannele January 25, 2013, 23:31
Toi Shmallenberg on nyt kyllä aika peikko. Ne epämuodostumat kun on kuulemma ollut vesipäitä ja koukkuun tai suoraksi jäykistyneitä raajoja, pelottaa miten ne saadaan ulos... meillä on kerran syntynyt vesipäinen vasikka eikä sitä saatu ulos kuin pää ensin sisällä kohdussa irtileikattuna.


: Vs: Vuosi 2013!
: PekkaLah February 04, 2013, 12:56

Kertokaahan näyttelykokemuksia? Oliko hyvä show?


: Vs: Vuosi 2013!
: PekkaLah March 03, 2013, 19:05
No niin poikimakausi lähti käyntiin sonnivasikalla. Isänä WLL Global force. Kesän ensimmäinen siemennys siis tarttui, vaikka olikin pitkä tovi edellisestä kopeloinnista.(olen toimilupalainen)

(http://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/164494_10200762783780116_980548217_n.jpg)

Jalostusarvolaskentakin on näköjään uudistunut. Mielenkiintoisesti arvot muuttuivat. En tiedä mitähän tästäkin taas ajattelisi, mutta näyttäisi siltä että parempaan päin ei menty.

UUSILLE REKISTERÖITYNEILLE JÄSENILLE:

Anteeksi että en ole ehtinyt heti hyväksymään rekisteröitymistänne. Tällä hetkellä mennään jo yli 20 000 rekisteröitymisissä, joista 50 on oikeita ihmisiä ja loput kaikenlaisia spämmääjiä yms. muita viagran kauppiaita. Tulkaahan rohkeasti kirjoittelemaan.

 


: Vs: Vuosi 2013!
: marja March 03, 2013, 21:06
Onnea uudelle vasikalle! Ja kiitos kaikkien puolesta Pekalle, kun ylläpidät tätä palstaa.  ;D
Ja siitä indeksilaskennan uudituksesta, se ei kyllä tainnut oikein onnistua. Se on mielestäni varsin käsittämätöntä, että painoarvoa on siirretty eläimen omiin tuloksiin ja pois jälkeläisiltä, mikä näyttää käytännössä tarkoittavan, sitä että pienehkö lehmä, jonka omat painot eivät ole kovin korkeat, on pitkällä miinuksella vaikka sen jälkeläisten kasvut ovat todella hyvät. Ja vastaavasti talon kokoinen lehmä, jonka jälkeläiset ovat aina keskiarvon alapuolella on nyt sitten se hyvä.... Eikö tässä sitä periytymistä nimen omaan pitäisi arvioida. ??? Pitääkä hiehoja alkaa turvottamaan viljalla, koska nyt ratkaisevinta ovat sen omat painot.
Sitten tuo syntymäpainon ja vieroituspainon sitominen toisiinsa, eli jos on pieni syntymäpaino se automaattisesti laskee vieroituspainoindeksiä.  ??? Eli isompi syntymäpaino on nyt sitten parempi.
Entäs tapaukset, joissa lehmä, jolla on jo useita jälkeläisiä, eli arvosteluvarmuus korkea, yhtäkkiä muuttuu +10:stä -10:neen, kun vaihdetaan laskentatapaa. Kertooko se jotain siitä eläimestä, vai siitä, että jompikumpi laskenta on aivan väärässä.


: Vs: Vuosi 2013!
: PekkaLah March 04, 2013, 13:24
 Elikkäs juuri päinvastoin kuin tämän hetkinen jalostustavoite monilla jalostajilla Herefordeille on.

Jalostusarvosta tulisi kyllä luopua ja saada ihmiset ymmärtämään paremmin eri osaindeksejä ja soveltamaan niitä omiin olosuhteisiin sopivien eläinten hankkimiseksi. Tällä keinoin ei mennä hyvään suuntaan muutoinkaan.

Toinen mahdollisuus olisi tehdä Australian tyyliin "jalostusarvoja" sonneille esimerkiksi uudistushiehotuotantoon, loppukasvatukseen, poikimahelppouteen, jne. Silloin painoarvot olisivat tarpeen mukaisia eri indeksien osalta.

ps, voisiko joku selittää mikä järki tuossa syntymäpainon ja vieroituspainon sitomisessa on ?? Ainakin itse pidän arvossa eläimiä jotka syntyy pieninä ja on vieroitettaessa isoja?  :o


: Vs: Vuosi 2013!
: Joni March 04, 2013, 14:18
Komia vasikka;).


: Vs: Vuosi 2013!
: Satu March 04, 2013, 17:45
Onnea vaan kaikille poikimakauden avanneille! Täällä sesonki alkaa myöhemmin tai saattaa pari poikivaa olla viikon sisällä, missä se talvi meni?

En ymmärrä taas tuota laskennan muutoksen tuloksia  ::) Se on vaan niin, että täytyy vetää lippaa syvemmälle ja tehdä niinkuin tekee, ehkä vieläkin entistä pienempää arvoa antaa indeksi numeroille, vaikka käyhän joskus todella niin, että hyväindeksinen on hyvä eläin. Entisessä laskennassa mielestäni emoindeksi lehmille oli onnistuttu kaivamaan totuuden mukaisesti. Näytti, että siihen oli uskominen, muusta nyt ei niinkään.

Vanhat eläimet saavat uudella laskennalla huutia ja se on suuri virhe ja vääryys. Ajatellaanpa jotain huippujuoksijatammaa jos sen viidestä jälkeläisestä on kolme erittäin hyvää ja kaksi keskivertoa huonompaa, onko tamma silloin jalostuksellisesti hyvä vai huono?

Onhan se aika jännä, että näissä uudistuksissa ei koskaan tapahdu sellaista, että -5 arvo nousisi 12:een, vai onko kellään tapahtunut? Toisin päin kyllä  ::)


: Vs: Vuosi 2013!
: PekkaLah March 04, 2013, 19:55

Täällä on vähän tietoa uudistuksesta:

http://www.faba.fi/faba/sahkopostikirjeet-pihvi/fabaviesti_pihvi_1-2013

Teuraspainoon indexien sitominen on meikälle paha. Tavoitteet kun on aika matalalla ja viljaa ei tarjoilla.  :-\
 
Tietääkö kukaan Title Shotin ja Exceleraattorin hinnoittelua?


: Vs: Vuosi 2013!
: Hannele March 05, 2013, 18:56
Uusi indeksi laskenta on kyllä munkin mielestä aika pyllyllään. Ainakin mun mielestä siellä on jotain ihan selkeästi pielessä. Nyt olisi tärkeää että kaikki jotka löytävät omien karjojensa indekseistä jotain mielestään selkeää epäkohtaa ilmottaisivat asiasta Kaisalle Fabaan. Kenenkään muun on vaikea niitä eläin kohtaisia epäkohtia sieltä löytää kuin karjan omistajien itsensä. Ja varmaa on se, että jos kukaan ei nyt "purnaa" niin mitään ei tapahdu. Kaisa voi sitten laittaa huomioita ja kysymyksiä eteenpäin MTT:lle, joka tämän "uudistuksen" toteutti.


: Vs: Vuosi 2013!
: Satu March 06, 2013, 15:00
Jospa Kaisa lukee täältäkin.

Emoindeksien painoarvo on riittämätön, herefordilla ei ole varaa tinkiä maitotuotoksesta. Kasvu on tärkeää, mutta ei tule mitään, että rotua pitää kasvattaa norsuksi. Miten pienempilinjainen tai edes keskikokoinen voi kilpailla samassa sarjassa vaikka olisi kuinka lihaksikastyyppinen. Esim. sonniluettelon Dice -11, Pine Hill Glenfern -8, onko ne tuon arvoisia? Muutamia jälkeläisiä nähnyt (yksi pinehilliläinen itselläkin, pieni) ja silmään ne näytti varsin lihaksikkailta.

Sonnien arvostelussa emoindeksin painotus on vissiin jäänyt kokonaan?

Vrt. esim. Free Town Regent 102-97-98-80    jal.a-4
                Fortress                94-99-93-100  jal.a-4

5pistettä vuodenpaino kasvussa kumoaa 20pistettä emoindeksissä ja sallii synt.p.indeksissäkin 8pisteen takamatkan, vieroituspainokin olisi Fortressin eduksi, kuitenkin jalostusarvot ovat samat. Jos ette ymmärrä, ei se haittaa en minäkään ymmärrä  ::): Vs: Vuosi 2013!
: PekkaLah March 06, 2013, 19:55

Poikimisten valvonta on juuri tätä ainakin meikäläisellä:

(http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/417689_617910494890892_356516209_n.jpg)

 ;D

Voi että kaksoisvasikat menee joskus niin pelleilyksi! Jatkossa yksittäin kiitos...

Edelleen olen sitä mieltä tämän jalostusarvon kanssa, että se tulisi poistaa ja tilalle "osajalostusarvoja" eri painotuksilla tai sitten pelkästään indeksien tulkintaa. Painotusta siirtää takaisin jälkeläisten tuloksiin päin. Meidän paras angus lehmä muuttui kerrasta surkeaksi kun uudistus tuli. Parikyt pykälää alaspäin. Ilmeisesti kun kyseessä on pieni lehmä ni se on aina automaattisesti surkea. Vieroittaa melkein itsensä kokoisen vasikan. 8)
 


: Vs: Vuosi 2013!
: PekkaLah March 07, 2013, 22:45

xcelerator kustantaa Ruotsissa yli 500 kruunua. eli yli 60€. Komiaksi on hinta saatu vaikka lähtöhinta melki sama kuin Xceedillä....Moeskaer on ihku


: Vs: Vuosi 2013!
: Mikko March 08, 2013, 15:18
Title Shot:n ja Xcelorator:n hinta ei ollut vielä Faballa tiedossa, vastaus oli että EI HALPA. Arvio +60€.


: Vs: Vuosi 2013!
: PekkaLah March 08, 2013, 20:55
Title Shot:n ja Xcelorator:n hinta ei ollut vielä Faballa tiedossa, vastaus oli että EI HALPA. Arvio +60€.

Ah, ihanan kallista. Henkilökohtaisesti boikotoin näitä sonneja.

Se on bisnes kovaa. Suomessa apilan siemenetkin maksaa maltaita. Altaswede virossa 4,99, Suomessa 7,5€, USA:ssa 2,9€ (Kaikki samalta tuottajalta. Viron hinta laskee vielä kun tinkii).   Sw Ares oli viime keväänä 4.20 virossa. Suomessa nyt n. 10€. Muista tuotantopanoksista puhumattakaan..


: Vs: Vuosi 2013!
: Mikko March 10, 2013, 00:05
Nyt alkoi poikimakausi täälläkin. Sonnikaksoset Square-D Dieselistä viikon etuajassa. 34 ja 38Kg.


: Vs: Vuosi 2013!
: Satu March 12, 2013, 09:57
Tuplapotti, onnea, mahtavaa silloin kun kaikki sujuu hyvin!
Täällä pakkasta reilusti yli -20 öisin, ei onneksi vielä poikineita, menee muuten föönihommiksi.

Olen kahdelle lehmälle veikannut kaksosia tälle keväälle ja kolmaskin on siinä ja siinä. Joskus ne huijaa täysillä ja tekevät hoitajansa naurunalaiseksi ennusteluineen  :D

Miten yleensä on kaksosia tullut ja kuinka ne ovat onnistuneet?


: Vs: Vuosi 2013!
: PekkaLah March 12, 2013, 19:02

Tuolla kaksoset Wondererista myryää. Alku vaikeuksia vähän oli, mutta eiköhän tässä. Suurin ongelma tuplissa on, että kova maitosen lehmän imevät hedelmättömäksi. Näinkin on käynyt. Mieluiten yksösiä kiitos. Toinen kaksosista sai nyt emon, kun yksi lehmä vasu syntyi kuolleena Globalista. Emo parka sai yhdeltä Sarvip#¤%&%%¤tä kunnon käsittelyn kun vein sitä poikimakarsinaan. Pääsi taas yksi sarvellinen lehmä mustan listan kärkipaikalle. 

: Vs: Vuosi 2013!
: herenu March 17, 2013, 10:33
Poikimakausi ei onneksi vielä ole alkanut sillä olemme saaneet nauttia noin -30 asteen pakkasista öisin. Viime vuonna luomutuotantoon siirtyminen viivästytti laidunkauden alkua noin viikolla, joten poikimisetkin myöhästyvät saman verran. Luomuna Altaswede maksaa 11 euroa.
Jalostusarvo on ollut minulle vain arvo muiden joukossa, jota en ole suuremmin arvostanut koska se ei ole näkynyt mitenkään vasikoiden kasvussa tai eläimen ulkonäössä.
Minulle tärkeimmät arvot ovat olleet, vasikoiden kasvu, eläimen ulkonäkö, luonne ja se miten hoitaa vasikkansa ja sitten viimeisenä valintakriteerinä jos edellä olevat ovat tasan on jalostusarvo.
Viime vuosina olen uudistusaineen valinnassa poistanut selkeästi suurimmat ja pienimmät.
Jalostusarvot muuttuivat uudistuksessa siten, että 24 nosti arvoa yleensä 4-10 yksikköä ja 11 laski 2-7 yksikköä ja loput pysyivat ennallaan.
Tuskin aiheutta mitään toimenpiteitä vaan jatkan kuten aikaisemminkin.


: Vs: Vuosi 2013!
: PekkaLah March 17, 2013, 12:51
Poikimakausi ei onneksi vielä ole alkanut sillä olemme saaneet nauttia noin -30 asteen pakkasista öisin. Viime vuonna luomutuotantoon siirtyminen viivästytti laidunkauden alkua noin viikolla, joten poikimisetkin myöhästyvät saman verran. Luomuna Altaswede maksaa 11 euroa.
Jalostusarvo on ollut minulle vain arvo muiden joukossa, jota en ole suuremmin arvostanut koska se ei ole näkynyt mitenkään vasikoiden kasvussa tai eläimen ulkonäössä.
Minulle tärkeimmät arvot ovat olleet, vasikoiden kasvu, eläimen ulkonäkö, luonne ja se miten hoitaa vasikkansa ja sitten viimeisenä valintakriteerinä jos edellä olevat ovat tasan on jalostusarvo.
Viime vuosina olen uudistusaineen valinnassa poistanut selkeästi suurimmat ja pienimmät.
Jalostusarvot muuttuivat uudistuksessa siten, että 24 nosti arvoa yleensä 4-10 yksikköä ja 11 laski 2-7 yksikköä ja loput pysyivat ennallaan.
Tuskin aiheutta mitään toimenpiteitä vaan jatkan kuten aikaisemminkin.


Juu täälläkin pakkasta öisin -30 ja silti poijitellaan. Jää unet vähiin.

Altaswede on kaksivuotinen "Single-cut" eli yhden niiton puna-apila. Sitä käytetään lähinnä viherlannoitukseen, koska se on lyhytikäinen ja antaa vain yhden kunnon sadon. Sen hinta on luomuna 4.2€/kg Kanadan suunnalla. Tavanomainen vain 2-3€/kg. Talvehtii kyllä hyvin ekan talven täälläkin 4-5 kasvuvyöhykkeiden rajamailla.

Olemma Herenun kanssa J arvon kanssa samoilla linjoilla.


: Vs: Vuosi 2013!
: herenu March 18, 2013, 10:54


Niin ja säätiedotteen mukaan ei lämpenemisestä ole tietoakaan lähiaikoina mutta oli kuitenkin eilen illalla ja yöllä pikkuisen komiammat revontulet öistä kulkijaa ilostuttamassa.


: Vs: Vuosi 2013!
: PekkaLah March 18, 2013, 21:47

Ei paljoa revontulet lämmittänyt kun narskuttelin pihatolle -31,3 pakkasessa. Lehmä onneksi panttasi aamuun ja auringon paisteeseen poiki. Pikkuruinen lehmä vasu Wondererista.


: Vs: Vuosi 2013!
: Hannele March 19, 2013, 17:25
Olen aiemmin pitänyt niitä vasikoiden korvalämmittimiä sun muita vaatetuksia ihan pelleilynä, mutta nyt on meilläkin loimitettu illalla syntyneitä vasikoita, ovat reppanat niin kurjan näkösiä kun on kaikki karvat jäätyneet klimpeiksi ja häntä ja korvat niin umpijäässä että tuntuu että poikki rapsahtaisi jos taittaisi. Olen sitten kuivalla froteepyyhkeellä niitä hieronut ja kammalla karvoja auki pöyhötellyt. Muutama on viety sisätiloihinkin kuivattavaksi. Selkeä ero on kyllä 30 kiloisella ja lähemmäs 50-kiloisella siinä hytinän määrässä ja kestossa,  yksi hyvä syy suosia niitä vähän isompia vasikoita! Viime yönä ei pakkasta ollut kuin 8 astetta, vasikat makoili ihan reporankana kyljellään. Niillä oli varmaan hiki! :D
27 vasikkaa syntynyt kahdessa viikossa. Meinasi emännällä jo yhdessä vaiheessa kilahtaa kun en yhtään pysynyt mukana kuka on kenenkin jne. Tajusivat lehmätkin sitten seistä puolitoista päivää jalat ristissä että sain taas koottua itseni :D.


: Vs: Vuosi 2013!
: heikkim March 19, 2013, 20:19
Meilläkin alkoi poikimakausi reilu viikko sitten. Pakkasta on ollut vähintäänkin riittävästi ja säteilylämmittimet on ollut päällä ahkerasti. Paikallinen sähköyhtiö varmasti muistaa minua tästä hyvästä.
Vasikoita on nyt syntynyt ks-sonneista Timeline, Diesel ja NachoMan. Tänä vuonna meillä syntyykin ainoastaan ks-sonnien jälkeläisiä.
Jalostusarvot ja niiden uudistus ei minua jaksa kiinnostaa. Jos faban käsittelemästä datasta jotakin täytyy seurata niin kyllä se painottuu tiettyihin indekseihin, mutta monet muut mittarit ja arviot ovat kuitenkin paljon tärkeämpiä. Totuus löytyy... tiedätte kyllä mistä. :): Vs: Vuosi 2013!
: herenu March 19, 2013, 21:11
Poikimakaudesta jaa monesti mieleen vaan yövalvomiset ja vahtimiset. Viime vuosituhannen puolella, eli vuonna 1999 merkitsin kaikkien poikima-ajat. Tulos ei varmaankaan ole tilastokelpoinen mutta tässä tulokset. Vuorokausi on jaettu kolmeen osaan päivä klo 06.00 - 14.00 jolloin oli 15 poikimista, ilta klo. 14.00 - 22.00 18 poikimista ja yö klo 22.00 - 06.00 12 poikimista. Tulosten valossa ilta oli suosituin aika. Yöllä poikineiden yleisin aika oli siinä 04.00 - 05.00 joten siitä kai se valvominen jää mieleen vaikka vasikoiden määrä oli  vain noin neljännes.
Meidän lehmät ovat varmaan ottaneet mallia luonnon eläimistä ja toteuttavat poikimisten siirtoa sopivimmille keleille.


: Vs: Vuosi 2013!
: PekkaLah March 20, 2013, 10:37

Kerrankin Mavin hakuoppaassa oli jotain positiivistakin.

Herefordeista on tullut sellaisia mannekiinilehmiä. Niitä näkee joka lehtisessä. Eräs karja lahden seudulta on joka toisessa maaseuduntulevaisuudessa. Keski-Suomen liitto käyttää Hereford materiaalia Viitasaarelta. A-tuottajan kivennäismainoksessa vasikkaansa nuoleskelee meidän mulli. Valitettavasti myös animalia oli liittänyt uutiseensa nautatilojen eläinrääkkäyksistä kuvan HF lehmästä  ???


: Vs: Vuosi 2013!
: Satu March 20, 2013, 11:40
Hiljalleen on poikimiset alkaneet täälläkkin, tuurillaan on niin, että sesonki on vähän myöhemmin. Sukkia on viritelty täälläkin vasikan päihin ja kyllä on hyvä konsti, kiitos vain idean keksijälle! Illalla kun jakaa säilörehut ja lehmät ovat vielä aktiivisena syömässä, niin poikimisia on harvemmin ihan yöllä. Ensimmäinen poikija otettiin lämpimään navettaan, tarkoituksena, että sarvet jää myös sinne, ennenkuin takaisin viedään muiden luokse. On niin ilkiö toisille lehmille, vaikka muuten se pienin ja maitoisin ja taloudellisin emo koko porukasta.

Sukkaidean innoittaman, laitetaan hyvä kiertämään  :) Olen tuolla navetassa samalla kun eläimiä seurannut, niin kulkenut sorkkasaksien kanssa, ding ding miksi en ole aikaisemmin älynnyt  ;D On vaikka kuinka monelta saanut sorkan kärkiä napsuteltua ja pohjista myös läskejä vähemmiksi, jostain syystä joillakin on sorkan kasvu tänä vuonna ollut tavallista suurempaa. Ei tarvitse niitä ruveta häkkeihin virittelemään pikkuhomman takia. On tää vaan rotu, ei voi muuta sanoa!  ;D On tässä se vaiva, että seuraa millä kyljellä ne mammat milloinkin makaa  :D

"Uudesta"  joka ei ole meillä käytössä, navettakirjasta voisi kommentoida samaa kuin Pekka Mavin oppaasta. Hyvää siinä on pahvi, kierteet ja kansikuva  :D vanha tarkkailukirja on tarkoituksenmukainen, sinne sopii tekstiä ja monen vuoden tiedot samaan kirjaan. Mistä sitten kirja kun vanhat loppuu??


: Vs: Vuosi 2013!
: Hannele March 20, 2013, 16:25
Miten se sukkajuttu toimii? Multa on mennyt ihan ohi.


: Vs: Vuosi 2013!
: Satu March 20, 2013, 16:45
Sukkahoususta  tms. kankaasta (hihasta, lahkeesta?) leikataan pitkula ja pujotetaan vasikan päähän, korvat painuvat päätä myöten tai ainakin supummalle, näin ei märät korvat palellu. Eka yöksi on laitettu jos on tarvinnu. Aamulla ne sukat on rullallla kaulalla  ;D näyttää, että pahimman yli kuitenkin ovat suojanneet.


: Vs: Vuosi 2013!
: PekkaLah March 22, 2013, 10:58

On tosi hyvä tuo hiha homma, mutta nyt se on kadonnut!! Aiheuttaako kalsarin lahje pötsiongelmia? minkälainen rehuarvo? pitääkö olla luomukalsarit vai menetänkö luomustatuksen?

Nimien keksiminen on sitten tympeää hommaa. Ehdotuksia satelee joka puolelta ja pitäisi löytää sellainen sopiva. Viime tipassa tulee pian annettua jotain mitä katuu myöhemmin. Tää on taas niin tätä..


: Vs: Vuosi 2013!
: Satu March 22, 2013, 11:30
 :o on se huomioitava, että emo voi syödä sen vähän sitkeämmän kalvon.

Eläinten hyvinvoinnin nimissä, kalsarit on valmistettava biohajoavasta materiaalista ja luomusti tietenkin  ;D


: Vs: Vuosi 2013!
: Hannele March 22, 2013, 16:31
Jos emolla tai jollain muulla on sarvet päässä niin en uskaltaisi kokeilla, ettei löydy koko vasikka aamulla sarvesta roikkumassa... :-\
Ensi yöksi vielä ainakin luvassa tuulta ja pakkasta, joten ajattelin kyllä muutoin kokeilla jos joku siihen keliin poikii.

Voi olla ihan vaan myyntikikka toi "joku on jo tarjoamassa isoa setelinippua".


: Vs: Vuosi 2013!
: PekkaLah April 04, 2013, 13:48

http://www.faba.fi/faba/ajankohtaista/lihakarjan_kokonaisjalostusarvon_painokertoimet_muuttuvat.3447.news

 :-\


: Vs: Vuosi 2013!
: Satu April 06, 2013, 14:18
Minusta tuo uudempi laskentavedos meni ehkä kuitenkin parempaan suuntaan, ainakin lehmät tuli lähemmäs sitä järjestystä mihin itsekin ne on laittanut.  Sekin ihme tapahtui, että pienilinjainen sonni sai korkean jalostusarvon. Onko siinä mitään kriteeriä, jos vasikat on reilusti alle 40kg tai jopa alle 30kg, ei siinäkään ole mitään järkeä, että (epänormaalin)pienistä (alle30kg) indeksit aina vaan nousee. Suurelta useamman kerran poikineelta emolta alle 40kg vasikka on epänormaalia tai ainakin herättää epäilyksen  ::)

Ei ole kaksosia vielä näkyny  :-[ , mutta 63kg painava sonni tuli yhdeltä kaksos ehdokkaalta isä oli Salut av Svanaholm, ilman apuja itsekseen helposti poiki, semmoinen varsan näköinen komea on  :) ei noin suurta ole meillä ennen nähty.
Ei ainakaan hiehoille Saluttia kannata laittaa. Sitten synty vielä toinenkin ihme, pienilinjaisesta emästä ja Dieselistä, kääpiö; lihaksikas, matala ja kiharajalkainen, aika villin näköinen otus, jalat on jo vahvistuneet, jos sais nämä samaan valokuvaan  ;D

Jalostus on mielenkiintoista!

Muut on suht koht normaaleja  :D


: Vs: Vuosi 2013!
: PekkaLah April 07, 2013, 12:03
Minusta tuo uudempi laskentavedos meni ehkä kuitenkin parempaan suuntaan, ainakin lehmät tuli lähemmäs sitä järjestystä mihin itsekin ne on laittanut.  Sekin ihme tapahtui, että pienilinjainen sonni sai korkean jalostusarvon. Onko siinä mitään kriteeriä, jos vasikat on reilusti alle 40kg tai jopa alle 30kg, ei siinäkään ole mitään järkeä, että (epänormaalin)pienistä (alle30kg) indeksit aina vaan nousee. Suurelta useamman kerran poikineelta emolta alle 40kg vasikka on epänormaalia tai ainakin herättää epäilyksen  ::)

Ei ole kaksosia vielä näkyny  :-[ , mutta 63kg painava sonni tuli yhdeltä kaksos ehdokkaalta isä oli Salut av Svanaholm, ilman apuja itsekseen helposti poiki, semmoinen varsan näköinen komea on  :) ei noin suurta ole meillä ennen nähty.
Ei ainakaan hiehoille Saluttia kannata laittaa. Sitten synty vielä toinenkin ihme, pienilinjaisesta emästä ja Dieselistä, kääpiö; lihaksikas, matala ja kiharajalkainen, aika villin näköinen otus, jalat on jo vahvistuneet, jos sais nämä samaan valokuvaan  ;D

Jalostus on mielenkiintoista!

Muut on suht koht normaaleja  :D


Itseasiassa huomasin kanssa ihmeellisen jalostusarvojen nousun kun vahingossa pihviä selasin vasikan ilmoituksen jälkeen!: Vs: Vuosi 2013!
: Hannele April 07, 2013, 18:30
Itse kun lauantaina yritin avata Winpihviä niin virustorjuntaohjelma ilmoitti samantien havainneensa epäluotettavan ohjelman ja poistaneensa sen, minun ei kuulemma tarvitse tehdä asian eteen mitään. ;D
Juha sitä naureskeli että on toi virustorjuntaohjelma aika fiksu ::)
Täytynee kuitenkin lähipäivinä ladata ohjelma uudelleen, että saa vasikoita ilmoitettua.


: Vs: Vuosi 2013!
: Mikko April 08, 2013, 02:40
Mahtavaa puuhaa pyhäyölle, kohtuprolapsi hoidettu, pari kuppia kahvetta ja taas mennään. Uutta vassua pukkaa. Milloin saa nukkua?


: Vs: Vuosi 2013!
: Joni April 08, 2013, 07:58
Mulla ollut kolme kohtu prolapsia, 20 poikineella hieholla tänä keväänä, aiempina vuosina ei ole ollut yhtään. Kahdella ensimmäisellä pysy kohtu sisällä, kolmannella ei pysynyt, vasikka tuntui hieholle suurelta, syntymäpaino oli 48 kg :-\. Kalsiumin puutetta meinasi eläinlääkäri, tai huonoa tuuria. Ja Mikko, mullakin kaikki noi keskellä yötä, silmät ristissä, mutta kevättä kohti  :)


: Vs: Vuosi 2013!
: PekkaLah April 09, 2013, 09:31

Pakkaskelit ne vaan jatkuu. Tulipahan taas aamulla todettua että joko pienempiä vasikoita tai parempi selkä, kun nostelin vasta syntynyttä. naps.

Kaksi viimeistä kesää on kyllä jättänyt jälkensä eläimiin. Rehu saisi olla paljon parempaa poikineille. Nyt kyllä seuraavan tilasonnin pitää omata pirusti selkärasvaa.

Maailmalla keskustellaan siitä kun haetaan ruokintakokeilla eläintyyppiä, joka kasvaa parhaiten x määrällä rehua kasvatuskauden aikana. Parhaiten kokeissa luonnollisesti suoriutuvat ne, jotka ohjaavat energian lihaksen tuotantoon eikä rasvaan. Kuulostaa hienolta, mutta ongelmaksi on muodostunut näiden feedlot menestyjien tyttäret. "dry bone". Tehokkaiden kasvaja sonnien tyttäret eivät pärjää emolehminä, koska eivät varastoi lainkaan rasvaa alkukasvatuskaudella. Normaaliaikainen astutus siihen päälle niin hieho on pilalla tai sitä on ruokittava kuin sonnia. Ilmiö näkyy myös kun eläinvalinnat tehdään vuodenpainoa painottaen. Pitäisikö siirtää kovamaitoisten ja kovakasvuisten eläinten tyttäret poikimaan vasta kolmivuotiaina? Eipä ihme että Usa:ssa on kaivettu vanhat geenipankit auki vanhojen "rasvapallosonnien" tuottamiseksi uudelleen käyttöön.   


: Vs: Vuosi 2013!
: Mikko April 11, 2013, 22:01
Mulla ollut kolme kohtu prolapsia, 20 poikineella hieholla tänä keväänä, aiempina vuosina ei ole ollut yhtään. Kahdella ensimmäisellä pysy kohtu sisällä, kolmannella ei pysynyt, vasikka tuntui hieholle suurelta, syntymäpaino oli 48 kg :-\. Kalsiumin puutetta meinasi eläinlääkäri, tai huonoa tuuria. Ja Mikko, mullakin kaikki noi keskellä yötä, silmät ristissä, mutta kevättä kohti  :)
Joo, kalsiumin puutetta arveli meilläkin eläinlääkäri. Tuli nimittäin tänään taas kohtu ulos yhdeltä lehmältä. Eipähän tarvi syksyllä huonoimpia elukoita autoon taluttaa. Kaikenmaailman riipputissit ja kippuravarpaat saa jatkaa karjassa kun parhaita viedään teuraaksi.
Mutta ettei menis pelkäksi valittamiseksi, niin siemennykset on onnistuneet tosi hyvin. 21:stä siemennyksestä 19 vasikkaa.(kahdet kaksoset)
Sonnivassuja on tullut 20 ja lehmiä vain 8, viime vuonna suhde oli toisinpäin. Mistähän sekin johtuu?
13 lehmää on vielä poikimatta, mutta eiköhän nekin kuun loppuun mennessä hoida hommansa.

Että sellaista täällä.


: Vs: Vuosi 2013!
: PekkaLah April 11, 2013, 22:16

Siemennykset ovat kyllä onnistuneet hyvin. 14 ensimmäisestä siemennyksestä 12 vasikkaa. Sitten petti kiiman tarkkailu kun satoi yötä päivää ja päivän yötä. 

Kalkin levittäjä ihmetteli tänään että onpa lunta paljon. Sanoin että odotahan meikäläisen viimeistä lohkoa mikä on n. 250 merenpinnasta. Siellä ei ole vielä yhtään hanget laskehtinut...  :D


: Vs: Vuosi 2013!
: mertzi April 14, 2013, 16:46
viikko sitten syntyny tyttökaksoset emä huolehtii kummastaki. ollu sisällä karsinassa että varmistetaan vasikoiden alku. emä oli tiineyden lopulla todella paksu. vasikat n. 30 kg. ollan yritetty antaa emolle väkirehua maidon riittämisen varmistamiseksi ei vaan suostu sitä syömään. poiki ihan itekseen ja nopeasti


: Vs: Vuosi 2013!
: herenu April 14, 2013, 20:24

Ei ole kaksosia vielä näkyny  :-[ , mutta 63kg painava sonni tuli yhdeltä kaksos ehdokkaalta isä oli Salut av Svanaholm, ilman apuja itsekseen helposti poiki, semmoinen varsan näköinen komea on  :) ei noin suurta ole meillä ennen nähty.
Ei ainakaan hiehoille Saluttia kannata laittaa. Sitten synty vielä toinenkin ihme, pienilinjaisesta emästä ja Dieselistä, kääpiö; lihaksikas, matala ja kiharajalkainen, aika villin näköinen otus, jalat on jo vahvistuneet, jos sais nämä samaan valokuvaan  ;D

Jalostus on mielenkiintoista!


Muut on suht koht normaaleja  :D


Viime vuoden ja tämän vuoden Salutin jälkeläiset sopii 37 kg - 39 kg haarukkaan kaikki lehmävasikoita. Yhdelle tuli sarvet muuten nupoja, joten en pitäisi ainakaan omien kokemusten mukaan isoa periyttävänä.
Meillä yleensä on vasikat olleet 43kg - 48 kg haarukassa ja emot on isoja. Nyt olen pyrkinyt pienentämään emojen kokoa systemaattisesti valitsemalla keskikokoisia vasikoita emoiksi kasvatettaviksi ja nyt on syntymäpainotkin alkaneet jäädä alle 40 kilon.

Varsinaisesti vasikoiden koko ei ollut syynä emojen pienentämiseen vaan taloudelliset seikat. Herefordin idea on vaatimaton pienellä ja yksinkertaisella rehustuksella elinvoimaisia vasikoita tuottava emo.
Ylläpitorehustus menee suunnilleen, että reilu 1 ry/100elopainokilo/vrk. Kun emot painaa 700 kiloa meidän 40 emon karja tarvitsee noin 300 ry/vrk jos taas 800 kg noin 350 ry/vrk. Ylläpitokausi kestää 5kk eli 150 vrk, joten säästö on 7500 ry:tä jos yhdessä paalissa on noin 240 ry:tä tarvitaan 30 paalia enemmän ja se pelkästään ylläpitokaudelle.
Puhun vielä ry arvoista enkä Mj:stä koska jos on 30 vuotta laskenut rehuyksiköitä eikä kannata enää viimeisiksi vuosiksi vaihtaa Mj:hin.
Toisaalta pidän keskikokoisia emoja myös paremman näköisinä ja vaikutus vasikoiden vierotuspainoon tai kasvunopeuteen ei ole merkittävä. Niin ja uudet jalostusarvotkin palkitsivat.


: Vs: Vuosi 2013!
: Satu April 15, 2013, 13:43
Lohdullista kuulla, että Salutista tulee pieniäkin, jättisonnin lisäksi tuli lehmävasikoita sp:t 50kg, tuollaista jälkeä emoilta, jotka poiki 7-9 kertaa.
On meillä pari mummoakin  ;D od.poik. 13 ja 14 kerran, täälläkin näyttää siltä, että nuoria menee poistoon ja vanhat jatkaa, ei ehkä kuitenkaan nämä mummot  ::)

Keskikokoa meilläkin tavoitellaan, mutta kokonaisuus se ratkaisee valinnan loppujenlopuksi. Kun siementää kohtalaisesti, on vaikeaa tai mahdotonta saada niin yhtenäistä karjaa. Siemennykset onnistui viimekesältä täälläkin hyvin ja enimmäkseen niistä tuli lehmävasikoita, on muutama mukava sonnin alkukin.
Poikimisissa oli ongelmia, viime vuonna ei ollenkaan, vasikoita oli takaperin ja pahin tapaus oli tulossa häntä edellä. Sama ruokinta, samat eläimet (paitsi yksi hieho)  sattumaa sanoo lääkäri, mutta itse mietin syytä  ???

Jos hiehon poikiminen on raju (liian nopea?) voi tulla repeämiä, siitä seuraa rajuja polttoja ja kohdun ulos tulo, eräs ell. oli tätä mieltä, uskon tähän. Vanhemmilla lehmillä juttu on vähän eri ja ehkä kalsiumin puute tosiaan vaikuttaa asiaan ja muitakin syitä varmaan on? Ei vielä tälle keväälle ole näitä ollut...ainakaan vielä.


: Vs: Vuosi 2013!
: herenu April 16, 2013, 21:53
Herefordien koko on kasvanut viimeisen 20 vuoden aikana aikalailla. Meillä siirryttiin joskus 90-luvun puolivälissä vasikoiden syntymäpäinossa yli 40 kilon keskipainoon ja kehitys on jatkunut kiihtyvällä vauhdilla. Kun valitaan uudistukseen aina vain parhaiten kasvavia seuraksena on aikuiskoon  ja vasikoiden syntymäpainon kasvu. Olen huomannut, että joillakin emoilla on taipumus kantaa reilusti yli ja silloin tulee yleensä jättivasikoita.
Kohdun ulosatuloja meillä on ollut viimeisen 20 vuoden aikana siinä 4-5 kertaa ja hiehoja ei pidä mennä liian innokkaasti auttamaan sillä niille sattaa tulla jälkipolttoja ja sen seurauksena kohdun ulostulo, mikä ei kuitenkaan tulevina vuosina uusi, joten eläintä ei sen takia tarvitse poistaa karjasta.
Joinain vuosina vasikat tulee miten päin sattuu, kokemuksia on mm. seuraavista takaperin selällään: tulee hyvin kun vetää vasikkaa kiertäen oikeinpäin, häntä edellä: onnistuu, jos tilaa työntää takaisin ja käyttää vaikka naruja apuna, jotta saa samalla kun toisella kädellä työntää vedettyä molemmat jalat kerralla esiin.


: Vs: Vuosi 2013!
: PekkaLah April 21, 2013, 19:42
Terveiset Virosta!

Tuli käytyä Eestimaal toteamassa että väärällä puolella lahtea touhutaan. Voi sitä potentiaalisten laidunten määrää. Virossa on pienillä pihvikarjatiloilla hanke markkinoida Hereford ja Anguslihaa kuluttajille. Liha tuotetaan vain korsirehuilla ja se tuodaan markkinoinnissa esille. Sanoivat myös että Herefordeja on eniten virossa tällä hetkellä. Eräällä angus tilalla saavat ruhosta n 1200€. eli lihan hinta yllättävän lähellä Suomen hintoja. Tukeakin saavat yllättävän hyvin pellon hintaan nähden. Kustannukset puolet meidän tasosta...

Linkki:

http://liivimaalihaveis.ee/miks-just-veiseliha: Vs: Vuosi 2013!
: PekkaLah April 22, 2013, 18:54

Huomenna alkaa kylvöt. Englanninraiheinää (Raite) ja valkoapilaa (vysocan, sonja) laitumiin paikkauskylvönä. Täytyy laittaa reilu ripsaus kun on lähinnä kynnöspellon näköinen laidun.

Mitä ammattilaiset on mieltä kylvöseoksista?

Yksivuotisiin laitumiin:

Westerwoldinraiheinä 30kg + Rehuvirna 25kg

Yksivuotinen "rikantorjunta" säilörehukasvusto:

Vehnä Anniina 50kg+vihermassaherne florida 60kg+10 westerwoldinraiheinä Bartigra.

Monivuotisen säilörehunurmen perustaminen:

puna-apila( harmonie,atlantis, bjursele)3kg + alsikeapila1kg (frida,aurora)+ Sinimailanen fsg 408 dp 2kg + ruokonata 10kg+ timotei 5kg+nurminata 5kg+westervoldinraiheinä 4kg. Puhdaskylvönä ilman suojaviljaa. Suopelloile lisänä ruokohelpi 4kg ja suhteessa enemmän Alsiketta kuin puna-apilaa.

Laitumiin sama seos ilman puna-apilaa, mutta lisättynä vähän punanataa ja niittynurmikkaa ja kahta lajiketta valkoapilaa (vysocan ja rivendel) ja mausteeksi ripaus keltamaitetta karuimmille paikoille.

Katselin säkkikasaa varastolla ja tuumasin että kylvöaika loppuu ennenkuin seokset on sotkettu  ;D: Vs: Vuosi 2013!
: Satu April 22, 2013, 21:20
Terveiset Virosta!

Tuli käytyä Eestimaal toteamassa että väärällä puolella lahtea touhutaan. Voi sitä potentiaalisten laidunten määrää. Virossa on pienillä pihvikarjatiloilla hanke markkinoida Hereford ja Anguslihaa kuluttajille. Liha tuotetaan vain korsirehuilla ja se tuodaan markkinoinnissa esille. Sanoivat myös että Herefordeja on eniten virossa tällä hetkellä. Eräällä angus tilalla saavat ruhosta n 1200€. eli lihan hinta yllättävän lähellä Suomen hintoja. Tukeakin saavat yllättävän hyvin pellon hintaan nähden. Kustannukset puolet meidän tasosta...

Linkki:

http://liivimaalihaveis.ee/miks-just-veiseliha
Samalle suunnalle meilläkin reissu kohta, tosin vierailukohteet ovat maitotiloja, täytyy katsella jos valkopäitäkin näkyisi.

Ternimaito on ihmeelistä ainetta, dynamiittia, kun vasikka sitä hieman lipasee, alkaa se hyppiä! Nyt tätä ihmeainetta, herefordin ternimaitoa on 1 1/2litraa tuolla jääkaapissa, uskaltaako sitä nauttia, mitä tapahtuu?  ;D


: Vs: Vuosi 2013!
: PekkaLah April 26, 2013, 19:02

MUISTUTUS:

Eu paperit ja muu vastaava pitää olla Elyssä viimeistään maanantaina!

Itsellä tämä tilanne:

(http://media.riemurasia.net/albumit/mmedia/ng/fz4/ih24/81490/1199091439.gif)


: Vs: Vuosi 2013!
: Joni April 26, 2013, 21:31
Vipun kautta 30.4. klo 23.59..


: Vs: Vuosi 2013!
: PekkaLah April 30, 2013, 16:26
Moeskaerin sivuilla:

Tak til Herefordforeningerne i Sverige og Norge samt Viking Genetics i Finland for også i 2013 at hente sæd hos os efter vores sædtyre.

Vi har gennem flere år haft et tæt samarbejde med Herefordforeningerne i Norge, Sverige og Finland om levering af sæd af toptyre. Disse landes medlemmer har således hele tiden adgang til den nyeste og bedste Hereford-genetik.

2013 har også budt på stor eksport af vores sædtyre til mange Herefordavlere rundt om i Europa. Den fulde liste af tilgængelige sædtyre kan ses under Sædsalg.

 :-X


: Vs: Vuosi 2013!
: Joni May 15, 2013, 21:24
Miten laitatte siitossonneja laumaan keväällä, onko näin toukokuun puolessa välin vai kesäkuun alussa?
Ajattelin jos kokeilis tätä toukokuun puoltaväliä, hyvin pakkasillakin tänä talvena poikimiset tuntui onnistuvan.Ei se kevään märkä ja kostea ajanjaksokaan välttämätä niin mukavaa aika ole.


: Vs: Vuosi 2013!
: PekkaLah May 16, 2013, 07:00
Miten laitatte siitossonneja laumaan keväällä, onko näin toukokuun puolessa välin vai kesäkuun alussa?
Ajattelin jos kokeilis tätä toukokuun puoltaväliä, hyvin pakkasillakin tänä talvena poikimiset tuntui onnistuvan.Ei se kevään märkä ja kostea ajanjaksokaan välttämätä niin mukavaa aika ole.


Kyllä aikaisin syntyneet vasikat ovat olleet aina parhaita. Ehdottomasti jos olosuhteet sallii niin poijitukset helmi-maaliskuussa. Kaikki mahdolliset pöpöt hyökkäävät heti vastasyntyneeseen huhtikuun lopun märkyydessä.


: Vs: Vuosi 2013!
: PekkaLah May 19, 2013, 08:16

Venäjä ja Kazakstan ovat liittyneet "tarkkailuun". Heidän eläinten rekisteröinnit tekee Etelä-Afrikan Hereford yhdistyksen kantakirjapalvelut. Ilmeisesti menevät tähän samaan ABRIn tietokantaan kaikki tiedot kuten muuallakin maailmassa.

Paljonkohan siihen liittyminen maksaisi?


: Vs: Vuosi 2013!
: tuorla May 19, 2013, 11:33
Mukavia juttuja on aina kiva kirjoittaa ja lukeakin! Ehkäpä sen takia kannan korteni keskusteluun ja kerron koulutilan kuulumisia. Tuorlan kevät (=myös yhden tämän kevään vasikan nimi) sujui loistavasti! Vähän varovaisesti näitä juttuja täällä uskaltaa hehkuttaa, kun monesti leijumisen jälkeen tipahtaa ja joskus kovastikin. Mutta otan nyt tämän kerran riskin  ;)
Poikimakausi alkoi helmikuun 23.päivä ja loppui kiirastorstaina. Vasikoiden isänä oli toista vuotta Tuorlan Ainutlaatuinen (i: Real Good) sekä parilla vasikalla keinosiemennyssonni. Poikimiset olivat lähes kopioita toisistaan. Pikaisia, helppoja ja tuloksena vikkelä vasikka. Tänä keväänä poiki 15 lehmää ja kolme hiehoa ja syntyi 18 vasikkaa. Vasikat muodostavat todella tasaisen lauman, ainoastaan jokunen vaaleanruskea vasu erottuu joukosta.

Ostimme Tammelasta kaksi nuorta sonnia, jotka laitettiin laumoihin 15.5. Ensimmäistä kertaa meillä on kaksi sonnia ja niillä omat laumansa.
Mukavaa opettelua nämä edeltäneet vuodet lihalehmien parissa ovat olleet ja täytyy myöntää, että myös mukavaa vaihtelua emakkoarkeen. Kaiken kruunaa kuitenkin herefordien parissa työskentelevät mahtavat ihmiset, joille voi soittaa ja kysyä neuvoa!


: Vs: Vuosi 2013!
: PekkaLah May 26, 2013, 20:25
Heps kukkuu, Toukokuu melkein lopussa ja toukotyöt pahasti vaiheessa. Kuivaa on ja ensimmäisistä kylvöistä ei ole itänyt kuin sinimailanen  ??? Viimeksi on satanut vapun jälkeen yksi kuuro....


: Vs: Vuosi 2013!
: PekkaLah July 04, 2013, 21:38
Heinäkuulla mennään ja rehut korjuussa. Kevään kylvöt näyttävät surkeilta, koska ei satanut kuukauteen ja sitten yhtäkkiä satoikin 50mm+65mm+ monta pienempätä kuuroa... >:(

Siementelyjä tehdään edelleen....

teurasryhmään valkkasin loput sarvelliset, vanhat ja vialliset. Niin siinä taas kävi että taitaa olla suurin ryhmä. Sarvellisista nupoihin siirtyminen on kuin vaihtaisi rotua..


: Vs: Vuosi 2013!
: Hannele July 16, 2013, 07:38
Hienoa positiivista julkisuutta taas herefordeille Farmarissa!
Kiitokset kaikille junnuille ja etenkin junnuleirin primusmotorille Urpulle!


: Vs: Vuosi 2013!
: PekkaLah August 01, 2013, 12:40

Miten kasvukausi on mennyt?

Tällä seudulla on taas vettä riittänyt. Kesäkuussa jäätiin 3mm edelliskesän sade määristä ja heinäkuussakin on tullu, mutta siedettävämmin. Rehua tuntuis tulevan erinomaisesti, mutta kuivana sitä ei saa talteen kuin vahingossa. Ihmeellinen sateen tekiä tuo paalain. Nykyään vedän tallista pihalle ihan vaan jos naapurilla heinää nurin  :D


(https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/534885_10201685388764664_1897842604_n.jpg)


: Vs: Vuosi 2013!
: PekkaLah August 07, 2013, 11:27

Kattelin fabalta sonnin siemeniä ja alkoi niiiiin taas tympäsemään. Eikö näille "oikeuksille" voisi saada jotain. 30 annoksella maksaa tyhjää 1000€.

(http://i1318.photobucket.com/albums/t652/Terierri/semexinsonnit_zps54474fcf.jpg) (http://s1318.photobucket.com/user/Terierri/media/semexinsonnit_zps54474fcf.jpg.html)

Niille jotka ei tiedä:

Nämä kaikki sonnit ovat Kanadassa suurin piirtein saman hintaisia. WLL Global tullut suoraan Semexin hinnoittelun kautta ja nämä kaksi kalliimpaa Tanskaan Moeskaerille ja sieltä Fabaan. Moeskaer ostelee sonnien EU oikeuksia ja Esim 5000 dollaria. Ja nostattaa meidän hintoja mukavasti...


: Vs: Vuosi 2013!
: PekkaLah August 15, 2013, 10:59

Keski-Suomalainen luomuemolehmätuottaja näkee kaikessa vain positiivista!

Kaksi ensimmäistä sorkkaa tekee tilaa kevään paikkauskylvölle, kolmas  tappaa hevonhierakan ja neljäs painaa kiveä vähän syvemmälle.


ps. on muuten taas satanut yhdelle vuodelle...


: Vs: Vuosi 2013!
: PekkaLah August 29, 2013, 14:32

Noh niin, rehu hommat alkais olla pulkassa. Vielä 2ha harrastelut jäljellä + kolmas niitto mailasesta.


: Vs: Vuosi 2013!
: PekkaLah September 03, 2013, 10:50
Eilinen sarvettelu johti siihen että meidän sarvellinen eläinaines kohtaa Nokian kohtalon. Eiku teuraaks vaan kaikki....


: Vs: Vuosi 2013!
: PekkaLah September 03, 2013, 17:50
Pistetäänpä vähän väriä palstalle. Kolmatta tehdään mailasesta. Harmi, kun sitä oli niin vähän kokeeksi.

(https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/1240439_10201947607039957_1752651336_n.jpg)


: Vs: Vuosi 2013!
: Satu September 04, 2013, 22:18
Ensi vuonna kaikilla herefordsivuilla vierailevilla kasvaa mailasta  :D

Mitä ne sarvelliset on tehny? Meillä on muutamilta pahimmilta kapisteltu sarvet lyhemmiksi, mutta joukossa on vielä ihan ookoosti käyttäytyviä sarvipäitä jäljellä.

Tavoitteena keskikokoisia nupoja herefordeja...johon tuskin koskaan päästään  ::)


: Vs: Vuosi 2013!
: PekkaLah September 08, 2013, 12:39
(http://media.riemurasia.net/albumit/mmedia/ki/5i4/2iyp/44576/1278220226.jpg)
 ;D


: Vs: Vuosi 2013!
: PekkaLah September 13, 2013, 20:48

Perjantai 13. päivä. Olipahan luonnonlaitumella suonsilmä imassu yhden lehmän. Täytyy sanoa että HURJA ilmestys kun mudasta näkyy vain pää.... mönkijällä, vinssillä ja sisulla se sieltä nousi.


: Vs: Vuosi 2013!
: PekkaLah September 20, 2013, 20:49

Tuli aamulla poistolehmien tilitykset:

(http://media.riemurasia.net/albumit/mmedia/lp/8kv/hggt/3175/1284501244.gif)
 ;D

ps. huomasin just että tätäkin palstaa on kesän aikana luettu melkein 5000 kertaa...: Vs: Vuosi 2013!
: Jaakko September 24, 2013, 21:19
tais olla aika häkellyttävä tilitys ;D ;D


: Vs: Vuosi 2013!
: PekkaLah September 30, 2013, 21:25


Sarvellisista on tälle kesälle jo piisannut harmia, mutta tänään tuli kyllä pohjat! Vettä lattiat täynnä ja juomakuppi puhaltaa minkä painesäiliö antaa myöten. Menin katsomaan lähempää niin sonnin sarvi oli kiilannut venttiilin auki.... Siis kiilautunut ja jäänyt siihen.  :-\

Siinä olikin iltapäiväksi töitä. Sonni voi hyvin ja lepäilee laitumella sarvipuolena.


: Vs: Vuosi 2013!
: marja October 01, 2013, 13:11
Lukekaapas muuten uusin Luomulehti. Tosi mielenkiintoinen artikkeli s.34!  ;D


: Vs: Vuosi 2013!
: PekkaLah October 04, 2013, 18:40
Rehunteko on melkein loppusuoralla!
(https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/1383456_10202187333232962_1439943119_n.jpg)

Luomussa ollaan ja kolmea niittoa. Saksanmaan apilat yllättivät kasvullaan!


: Vs: Vuosi 2013!
: PekkaLah October 08, 2013, 20:10

Uskomatonta- Rehut tehty!!!! Eilen viimeisen keväällä kylvetyn mailasen kävin siistimässä. Kertakaikkiaan erikoinen vuosi...Rehut ovat laadultaankin huippuluokkaa. Suurin yllättäjä oli valkoapila! kolmella niitolla 10paalia/niitto/ha ja laadultaan hyvää. Ensi keväänä pitää sekaan lisätä englanninraiheinää ja ruokonataa. Timoteita ei paljon näkyny....

Tänään vasikat vieroitettu ja kaippa ne olis punnittavakin jossain vaiheessa.


: Vs: Vuosi 2013!
: PekkaLah October 09, 2013, 19:41

Samaan aikaan, kun Pekka teki rehua auringon paisteessa, Amerikassa vähän pyrytti:

http://bigballsincowtown.com/storm2013.htm

http://www.tsln.com/news/8441003-113/livestock-bill-losses-farm

Ei heikko hermoisille!!


: Vs: Vuosi 2013!
: PekkaLah October 19, 2013, 21:07
(http://www.you-can-be-funny.com/images/cowwithdolphin.jpg)

Terveiset Espanjasta, oli kelit muuttunna reissun aikana....


: Vs: Vuosi 2013!
: PekkaLah October 20, 2013, 09:32

Toinen luomuvuosi takana ja rehunäytteet näyttävät varsin mielenkiintoiselta. Emon "heinien" D-arvo 677. valkuaista 115. Pitkään venytetty 2 niiton D-arvo 690. Valkuainen 125. Parhaat ylläpitorehut tulee näköjään raiheinästä, kun jäi 650 d- arvo. Niissä seoksessa virnaa ja valkuaiset huitelee 150-170 välillä. Herneestä ja mailasista ei vielä näytettä.

(http://www.funnypica.com/wp-content/uploads/2012/09/Funny-Cow-30-140x140.jpg)


: Vs: Vuosi 2013!
: PekkaLah October 31, 2013, 16:33
Hyvät halloweenit kaikille!

(http://eyeofthewhiteface.files.wordpress.com/2013/10/scary-cow.jpg?w=290)


: Vs: Vuosi 2013!
: PekkaLah October 31, 2013, 17:47

Hedelmällinen herefordi:

http://edition.cnn.com/video/data/2.0/video/us/2013/10/30/dnt-rare-triplet-bull-calves-born.kfsm.html


: Vs: Vuosi 2013!
: Hannele November 02, 2013, 16:26
http://yle.fi/uutiset/ohra-ahon_tila_uuraisilla_on_vuoden_maatalousyritys/6913898
Paljon Onnea!!!!


: Vs: Vuosi 2013!
: marja November 02, 2013, 21:12
Paljon onnea myös täältä!
Olette sen ansainneet :)


: Vs: Vuosi 2013!
: PekkaLah November 03, 2013, 10:02

Kiitokset! Tuli puun takaa tuo palkinto. Perusteluissa oli että aktiivi hereford yhdistyksessä? Raati on ilmeisesti seurannut hereford sonnipörssiä  :D: Vs: Vuosi 2013!
: Satu November 03, 2013, 17:39
ONNITTELUT!


: Vs: Vuosi 2013!
: PekkaLah December 10, 2013, 13:22
Eläinten kuljettamisesta...tämä ei onnistu kuin herefordilla:

(https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash2/156855_438068976279208_1624147275_n.jpg?lvh=1)


: Vs: Vuosi 2013!
: PekkaLah December 24, 2013, 12:36

Hyvää Joulua kaikille!!

Täälläkin vihertää, Pitänee lähteä apilan kylvölle:
(https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/282859_10202804362698313_1750055431_n.jpg)


: Vs: Vuosi 2013!
: PekkaLah December 31, 2013, 17:30
Taitaa olla aika päättää tämä ketju. Melki 6400 katselua vuoden aikana on kyllä aikas paljon. Täytynee miettiä jatkossa mitä kirjoittelloo...


hyvää ja aina vain parempata uutta vuotta kaikille!!


Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.